Kadına yönelik şiddet vakalarına karşı Vodafone Türkiye'nin kullanıma sunduğu Vodafone Kırmızı Işık uygulaması, bugüne kadar 220 binden fazla indirildi. 

Vodafone açıklamasına göre, çifte sorumluluk anlayışıyla ticari faaliyetleri kadar sosyal sorumluluklarını da önceliklendiren şirket, dijital dönüşüm vizyonu doğrultusunda mobil iletişim teknolojilerinin gücünü kullanarak bireylerin hayatında fark yaratacak çözümler sunmaya devam ediyor.

Kadınların şiddete maruz kaldığı anlarda kolluk kuvvetlerine ya da yakınlarına kolaylıkla haber verebilmesini sağlayan Vodafone Kırmızı Işık uygulaması, şiddet anında yardım istenebilecek 3 kişinin tek tuşla aranmasını ve telefonun sallanmasıyla acil mesaj gönderilmesini mümkün kılıyor.

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel, Vodafone Türkiye olarak 8 Mart Dünya Kadınlar Günü gibi önemli bir günde, kadına yönelik şiddetin ağır bir insan hakkı ihlali ve ciddi bir toplumsal sorun olduğunun altını çizmek istediklerini belirterek, içinde bulunulan dijital bağlantılı çağda yeni enstrümanlar geliştirilerek bu sorunla mücadele edilmesi gerektiğini kaydetti.

Bu doğrultuda hayata geçirdikleri Vodafone Kırmızı Işık uygulamasıyla temel hedeflerinin, kadınların yardım çağırmasına aracılık etmek olduğunu dile getiren Süel, şunları aktardı:

"Vodafone Kırmızı Işık uygulamasının indirme oranının bir haftada 20 kat artarak 220 binin üzerine çıktığını görüyoruz. Bu durum, son derece üzücü olmakla birlikte, kadınlarımızın acil durumlarda mobil teknolojilerden destek alabileceğine olan inancını gösteriyor. Vodafone Türkiye olarak, kadına karşı şiddete dur demek için Vodafone Kırmızı Işık uygulamasını geliştirmeyi sürdüreceğiz. Aynı zamanda, kadınlarımıza istihdam  yaratmaya yönelik faaliyetlerimizi ve diğer sosyal yatırımlarımızı da genişleterek devam ettireceğiz. Bu vesile ile tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutlarım."

Vodafone Kırmızı Işık uygulamasını indiren kullanıcıların iller bazında dağılımı; İstanbul'da yüzde 33, Ankara'da yüzde 19, İzmir'de yüzde 7, Adana'da yüzde 5 ve Antalya'da yüzde 3 olarak kayıtlara geçti.

Şu an için sadece Android işletim sisteminde çalışan uygulamanın iOS versiyonu da çok yakında Apple App Store uygulama mağazasına yüklenecek. İndirilme oranı bir hafta içinde 20 kat artarak 220 bini aşan Vodafone Kırmızı Işık uygulaması, şubat ayında "En Popüler Ücretsiz Uygulamalar" listesine bakıldığında; araçlar kategorisinde 5'inci, Android Uygulamaları kategorisinde ise 15'inci sırada yer aldı. Uygulama ayrıca, 3 bin 166 kişi tarafından yapılan puanlamayla 5 üzerinden ortalama 4,6 puan aldı.

- Vodafone Türkiye'de çalışanların yüzde 42'si kadın

Kadınların ekonomik ve sosyal hayatta güçlendirilmesine yönelik çalışmalarını aralıksız sürdüren Vodafone Türkiye, toplumsal yaşamda eşitliğin sağlanmasını ve beraberinde kadın istihdamının artırılmasını akıllı ekonomi modeli olarak benimsiyor. Bu doğrultuda, kadın çalışan oranının sektör ortalamasının üzerinde olmasına özen gösteriyor.

Buna göre, telekomünikasyon sektöründe kadın çalışan oranı yüzde 23,2 iken, Vodafone Türkiye yüzde 42 ile sektörün yaklaşık iki katı kadın çalışana sahip bulunuyor. Şirkette orta ve üst düzey pozisyonlarda kadın çalışan oranı yüzde 27'yi bulurken, global inovasyon şirketi OKSİJEN'de çalışan ekibin yüzde 36'sını kadınlar oluşturuyor.

Diğer yandan, iş süreçlerinden başlayarak toplumsal ve ekonomik hayatta fırsat eşitliğini sağlamak amacıyla Ekim 2012'de "Çeşitlilik Direktörlüğü"nü tesis eden Vodafone Türkiye, şirketin her seviyede kadın temsiline ilişkin somut, ölçümlenebilir ve takip edilebilir hedefler doğrultusunda çalışmalarını sürdürüyor.

Buna göre, şirket genelinde, orta ve üst düzey yönetim kademelerinde, genç yetenekler özelinde ve kadın çalışan sayısının nispeten az olduğu bir fonksiyon olması sebebiyle teknoloji fonksiyonunda kadın çalışan oranının artırılması hedefleniyor.

Vodafone Türkiye, kurumsal çeşitlilik alanında yaptığı çalışmalarla da Türkiye Kadın Girişimciler Derneği'nin (KAGİDER) "Fırsat Eşitliği Modeli" sertifikasına hak kazanan ilk GSM şirketi konumunda bulunuyor.

- Önce Kadın Programı 370 bin kadına ulaştı

Vodafone Türkiye, kadına yönelik çalışmalarını sosyal sorumluluk alanında da artırarak sürdürüyor. Şirket, Türkiye Vodafone Vakfı'nın sosyal inisiyatifleri ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın desteğiyle Nisan 2013'te hayata geçirdiği "Vodafone Önce Kadın Programı" ile kadınların iletişim ihtiyaçlarını çözmenin yanı sıra ekonomiye eşit katılmalarını ve girişimcilik fırsatlarından faydalanmalarını da destekliyor.

Türkiye'de ilk kez kadına yönelik tüm ürün, servis, proje ve hizmetlerini tek çatı altında toplayan ve bugüne kadar 370 bin kadının yararlandığı sosyal iş modeli Vodafone Önce Kadın Programı, kadınlara gelir fırsatları, bilgiye erişim ve iletişim başlıkları altında önemli fırsatlar sunuyor.

Vodafone Grubu da "Teknoloji Hayatın Hizmetinde" vizyonuyla kadına yönelik önemli çalışmalar yapıyor. Grup, faaliyet gösterdiği her coğrafyada yerel öncelik ve ihtiyaçları belirleyip bu ihtiyaçları karşılayacak çözüm önerileri geliştiriyor.

Bu kapsamda, Vodafone Vakfı ile ortak hareket ederek, kadınların ihtiyaçlarına uygun yeni yaklaşımlar ve hizmetler geliştiriyor. Bunlardan bazıları, geçen yıl yayımlanan Önce Kadın Raporu’nda da anlatılıyor.

Rapora göre, tüm dünyada mobil cihaza sahip kadınların sayısının erkeklere kıyasla 300 milyon daha az olduğu tahmin edilirken, mobil hizmetlerin Vodafone pazarlarında yaygınlaştırılmasıyla 2020 yılında 8,7 milyon kadına fayda sağlanabileceği ve hem kadınlara hem de topluma sağlanacak ekonomik faydanın yıllık 6,6 milyar doları bulacağı öngörülüyor. Raporda ayrıca, mobil hizmetlerin 5,3 milyon kadının mobil öğrenim yoluyla okuma yazma öğrenmesini mümkün kılabileceği, mobil sanal toplanma noktalarıyla 0,6 milyon kadının yaşlılığındaki tecrit hissini azaltabileceği belirtiliyor.