Ağaç işleriyle uğraşan ve ağaçtan çeşitli eşya yapan sanatkarlar günden güne azalmaya başladı. Kırklareli‘nin Lüleburgaz ilçesinde Yeni Sanayi Sitesi’nde marangozluk yapan 76 yaşındaki Ahmet Süren, 16 yaşında babasının yanında başladığı mesleğini sürdürüyor.
Baba mesleğini sürdüren Ahmet Süren, marangozluk mesleğini çok sevdiğini söyledi. Marangozluk mesleğine babasının yanında başladığını aktaran Süren, 2 çocuğu ve 4 torunu olduğunu ifade ederek, ”Küçükken hep merakım vardı mobilya işlerine, kendi başıma bir şeyler yapmaya çalışırdım. Bir süre babamın yanında çalıştıktan sonra İstanbul’a gittim. 1964 yılında Almanya’ya çalışmaya gittim. Almanya’da bir fabrikada marangozluk yaptım. Orada fazla para kazanmayınca başka bir fabrika da tornacı olarak çalışmaya başladım. Almanya’da çalıştıktan sonra 1984 yılında memleketime döndüm” ifadelerini kullandı.
“Yaşlandığım için artık büyük işler yapmıyorum”
Döndükten sonra baba mesleği olan marangozluğu sürdürmeye karar verdiğini söyleyen Süren, “Lüleburgaz’a döndükten sonra baba mesleğini sürdürmeye karar verdim ve ilk olarak Sakızköy’de marangozhane açıp çalışmaya başladım. Sakızköy’de marangozluk yaptıktan sonra 1997 yılında Lüleburgaz Yeni Sanayi’de dükkan açtım. Yaşlandığım için artık büyük işler yapmıyorum. Eskiden çok işler yaptım. İlk kez ankastreyi Lüleburgaz’a ben getirdim. İşlerim eskisi kadar yoğun değil, ev tipi kara kovan yapıyorum” dedi.
“Şimdi mesleğe fazla çırak gelmiyor”
Mesleğe eskisi kadar çırak gelmediğini aktaran Süren, “Birçok ustayı ben yetiştirdim. En eski çalışan marangoz benim. 7 yıldır ben tek çalışıyorum. Eskinden 5 kişi çalışıyorduk. Şimdi mesleğe fazla çırak gelmiyor. Eskiden ilkokulu bitiren çırak olmaya geliyordu. Yanımda staj yapan bir öğrenci de üniversiteyi bitirip diplomasının bir örneği bana verdi. Ben de o diplomayı duvara astım. O zaman işler yoğun geçiyordu. Birçok okuyan öğrenci bana staj yapmaya gelirdi. Bu mesleği çok seviyorum. Sağlığım el verdikçe marangozluğu yapacağım” diye konuştu.