Geçen yıl son 42 yılın en kurak mevsimine denk gelmesi ile birlikte Yedikuyular Kayak Merkezine geçen yıl Ocak ayında düşen kar bu yıl Ekim ayının 26’sında düştü. Yüksek kesimlerinde yer yer 30 cm kadar olan kar muhteşem fotoğraflarında çıkmasına neden oldu.

Geçen yıl 730 bin kişinin ziyaret ettiği Yedikuyular Kayak Merkezinin bu sene ziyaretçisinin 2 katına hatta 2,5 katına çıkması bekleniyor.

HABER FOTOĞRAFLARI - TIKLA

YEDİKUYULAR BİLGİ

Yedikuyular Kayak Merkezi Coğrafi Bilgiler; Şehrin ilk kayak merkezi olan “Yedikuyular”, Dulkadiroğlu İlçesine bağlı, Ulutaş Mahallesinde yer almaktadır. Şehir merkezine sadece 17 km uzaklıkta olan tesis, bu özelliği taşıyan az sayıda kayak merkezlerinden biridir. Yedikuyular, Kahramanmaraş’ın kuzeydoğu yamacında, Ahır Dağı’nın 2050 m yüksekliğindeki Milcan Tepesi adı verilen dağlık alandan başlar ve kuzey yamacına doğru ilerler.Yedikuyular mevki, kayak merkezi yapılmadan öncede, Kahramanmaraş‘lılar için kışın en çok tercih ettiği mekanlardan biridir. Hem sucuk-ekmek keyfi yapmak, amatör olarak kaymak için herkesin akın ettiği Yedikuyular yolu kış aylarında hafta sonları yoğun trafikte uzun kuyruklar oluşur ve bitmek bilmeyen yol çilesi haline gelirdi. Kayak merkezi ile birlikte bu yolu genişletme/onarım çalışmalarına da başlamıştır. Şehir merkezinden Yedikuyular Kayak Merkezi’ne ulaşan yol çift şeritli olup, ortalama %8 eğime sahip virajlı ve dik bir yoldur. Yedikuyular rakım 1.833 metre ile 2.044 metre arasındadır.

KAYAK TEMİNİ, KONAKLAMA VE DİĞER İMKANLAR

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı üstlenilen kayak merkezi projesinde, konaklama, etkinlikler ve oteller için planlanan projeler önümüzdeki sezonda gerçekleşmesi muhtemeldir.

YEDİKUYULAR KAYAK MERKEZİ SEZONU

Kış aylarında yaklaşık 3-4 ay aktivite yapmaya elverişlidir. Mevkide kar kalınlığı sezon ortalamasında 1 metreyi bulmaktadır. Kış sezonunun bol kar yağışı alması durumunda sezonun daha uzun olacağı düşünülmektedir. Sadece kış etkinlikleri değil, yaz etkinlikleri içinde çok elverişli iklime sahiptir.

PİST BİLGİLERİ

Yedikuyular Kayak Merkezi’ne ait Pist Bilgileri; Ahır Dağı’nın en yüksek noktası Milcan Tepesi 2335 m yüksekliğe sahiptir. Ahır Dağı’nın 2050 m yüksekliğinde bir tepesinden başlayıp 1830 m’ye kadar alçalan geniş bir düzlükte kurulan kayak merkezi, şehir merkezinde görülen iklimin aksine kuzeye doğru gidildikçe yükseltiye bağlı olarak tamamen karasal iklim özellikleri görülmektedir. Pist uzunluğu açısından bakıldığında diğer kayak merkezlerine göre daha kısa ama daha dik bir yapıya sahiptir.

Başlangıç kademesi ve snowboard için uygun pistler, Pist bilgileri, zorluk (eğim) derecesine göre aşağıda listelenmiştir.

Yeşil Pist – Orta Seviye: %15 eğime ve 1170 m uzunluğa sahiptir.

Mavi Pist – Orta Seviye: %18 eğim, 790 m uzunluk ve %22 eğim, 906 m uzunluğa sahip iki adet mavi pist bulunmaktadır.

Kırmızı Pist – Yüksek Seviye: %38 eğime 470 m uzunluğa sahiptir.

Kayak pistleri dışında tesiste ilk defa kayacaklar için çok az eğime sahip kısa pistler, kızak alanları, kaz motoru pistleri bulunmaktadır. Proje dahilinde yürüyüş yolları, kamp alanları, piknik ve mesire alanları, sosyal tesisler ve yamaç paraşütü sahası yapılacaktır.

YEDİKUYULAR KAYAK MERKEZİ LİFT BİLGİLERİ

Teleski: Kayak merkezlerinde kullanılmak üzere dizayn edilmiş olan teleskiler, kayakçıları T-Bar ( Çekme görevini sağlayan ekipman ) ile çekerek alt noktadan üst noktaya çıkarmaktadır. Sabit klemli teleferik grubu içerisinde yer alan Teleski’ler; kayak merkezlerinde kısa mesafeler için kullanılmaktadır.

Bununla beraber teleskilerin bazı sakıncaları bulunmaktadır. Kayakçıları,diğer teleferik tipleri gibi belirli bir yüksekliğe çıkarmadan pist üzerinde taşıdıklarından,pistte kaymakta olan kayakçılar ile teleskide yol alan kayakçıların yüksek derecede çarpışma riski vardır.Ayrıca teleskilerin varış noktalarında kayakçıların T-barlardan kurtulmaları da ayrı bir ustalık ister.Bu gibi riskleri olmayan ayrıca kayakçıların yolculuk esnasında dinlenmelerini sağlayan telesiyejler, teleskilere göre kayak merkezleri tarafından daha çok tercih edilmektedir. Kısaca kablolu taşımacılık da diyebiliriz.

Telesiyej: Kayak merkezlerinde kurulu olanlar çoğunlukla sandalye şeklinde, kamplar ve yerleşim yerleri arasında çalışanlar ise çoğunlukla kabin şeklinde olan küçük bir teleferik tipidir. Kabin şeklinde olanlara bazı ülkelerde Gondol ya da Telekabin’de denir. Bazı yerlerde aynı hat üzerinde hem sandalyeler hemde kabinler yer alabilmektedir”

Haber: Mustafa Kılınç