ANKARA (İHA) – Ankara’da düzenlenen panelde konuşan Antalya’nın Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, "Devletin her şeyden evvel vatandaşına bir sıcaklık göstermesi gerekiyor, yani devlet vatandaşı için var olan bir hizmet organizasyonunun adıdır ve vatandaşların devlet şefkatini görebilecekleri en önemli devlet kurumları da belediyelerdir, yerel yönetimlerdir" dedi.
Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, 25 Mayıs Etik Günü dolayısıyla Ankara Bilkent Otel’de düzenlenen "Yerel Yönetimlerde Etik" konulu panele katıldı. Tütüncü, hem belediye başkanlarının hem İçişleri Bakanlığı yetkililerinin hem de Başbakanlık Etik Kurulu’nun yetkililerinin bu programa katılarak zengin tecrübelerini paylaştıklarının altını çizdi. "Belediye başkanları olarak bu programa kendi tecrübelerimizi aktarmak üzere katıldık" diyen Tütüncü şöyle devam etti:
"Yerel yönetimlerdeki etik uygulamalarla alakalı görüşlerimizi, düşüncelerimizi ifade etmek için katıldık. Tabii şu çok önemli; bizim her şeyden evvel kamu yönetiminde etik kurallara sıkı sıkıya bağlı bir devlet hayal etmemiz ve bu hayale ulaşmamız gerekiyor. Bu hayale nasıl ulaşacağız? Bir yandan etik değerlere sahip yöneticiler yetiştireceğiz, bu eğitimle olacak ama bunun dışında da hukuki mevzuatımızı bir düzene sokmak süretiyle vatandaşlarımızın kamu yönetimine geçtikleri zaman doğru düzgün, ilkeli, ahlaklı hareket etmelerini zorlayacak, sonuçlayacak mekanizmaları oluşturmalıyız. Bu ikisi de birbirinden ayrılmaz bir bütün ve böylelikle yolsuzlukların önüne geçilmesi, kamu yönetiminde ahlaki değerlere sıkı sıkıya bağlılığın sağlanması mümkün olacaktır. Bunları bugün burada ifade etme imkanımız oldu."
"VATANDAŞIN DEVLET ŞEFKATİNİ GÖREBİLECEĞİ EN ÖNEMLİ DEVLET KURUMLARI BELEDİYELERDİR"
Etiğin sadece yolsuzluğun önlenmesi konusunda önemli olmadığını belirten Tütüncü, "Etik eğer bir yaşam biçimiyse ve bir değerler manzumesiyse o zaman vatandaşa göstermiş olduğumuz sıcak ilgi, alaka, yakınlık, sevecenlik, sempati ya da onlara hizmet etmek için gecemizi gündüzümüze katmak gibi ya da karşılaştığımız bir sorunu ikna yöntemini kullanarak vatandaşlarımızla el birliği ile çözmek gibi konular çok önemli konular olarak karşımıza çıkıyor. Burada benim en önemli gördüğüm konu şuydu: Devletin her şeyden evvel vatandaşına bir sıcaklık göstermesi gerekiyor, yani devlet vatandaşı için var olan bir hizmet organizasyonunun adıdır ve vatandaşların devlet şefkatini görebilecekleri en önemli devlet kurumları da belediyelerdir, yerel yönetimlerdir. Bu bakımdan vatandaşlarımızın devlet şefkatini çok daha iyi alabilmeleri için nasıl etik düzenlemeler yapabiliriz?" diye konuştu.
Tütüncü, belediye başkanlarının takdirini duymanın onların da bu açılımın hoşuna gittiği anlamına geldiğini düşündüğünü söyleyerek, "Güzel bir toplantı oldu, güzel bir Etik Günü kutlamış olduk" ifadesini kullandı.