Ülke genelinde yıllardır tercih edilen cam ve porselen şekerliklerin yerini bu yıl bakır kaplar alıyor. Ramazan ayında bir anda gelen bakır hurmalık talebi bakır ustalarının yüzünü güldürdü.
Tarihi MÖ. 5 bin 500 ile ile 3 bin yılları arasında dayanan Gaziantep’te bakır hurmalık talepleri Ramazan ayında patlama yaşadı. Anadolu’da bakırcılığın önemli merkezlerinden biri olan Gaziantep’teki bakır ustaları Türkiye’nin dört bir tarafından aldıkları hurmalık siparişini yetiştirmeye çalışıyor. Zamak ve bakır olarak yapılan hurmalıklar ise 5 TL ile 100 TL arasında alıcı buluyor. Daha önceki yıllarda daha ziyade cam ve porselen şekerliklerin tercih edildiğini belirten bakır ustaları, son dönemlerde ise yeniden bakır ürünlere dönüş olduğunu kaydetti. Bakırın eskidikçe değerinin arttığını savunan Gaziantep Bakırcılar ve Sedefçiler Odası Başkanı Celal Açık, daha önce süs olarak alınan bakır ürünleri şimdi ise yeniden mutfaklara girmeye başladığını kaydetti. Diğer bakır ürünlerinde olduğu gibi hurmalıklara da yoğun talep olduğunu söyleyen Açık, Türkiye genelinden kendilerine ulaşan siparişleri yetiştirmeye çalıştıklarını vurguladı. Açık, "Ramazan ayı gelince birden talep oldu. Bu nedenle biraz bocaladık. Bunu ayın geneline yaydığımız zaman siparişlerimizi yetiştiririz, neden yetiştirmeyelim. Sonuçta bu bizim mesleğimiz" diye konuştu.
SERİ ÜRETİMİ YOK
Bakırın seri üretiminin ise çalıştırılan insan sayısı, bu insanların el alışkanlığı ve el hızıyla doğru orantılı olduğunu vurgulayan Açık, "Biz üretiyoruz, Tüm Türkiye geneline gönderiyoruz. El işçiliğini zorluğunu görmeniz lazım. Düz levhayı düşünün, 6-7 elden geçiyor, buradaki seviyelere geliyorlar. Siz ürünlerin nakış bölümünü görüyorsunuz sadece, bu değil. Bunun sıvama bölümü var, bunun polisaj bölümü var. Bunun çekiç bölümü var, bunun kaynak bölümü var. Var da var. Düz bakırı gözünüzün önüne getirin. Bu şekle geliyor. Bu emektir. Gerçekten emek isteyen bir iştir. Bir hurmalıktan günde 5-10 tane yapabiliriz. Biz siparişine göre insan çalıştırıyoruz" dedi.
Açık, Ramazan ayı nedeniyle üretimi artan hurmalıkların, Ramazan Bayramı’nda da şekerlik olarak kullanabileceğini belirtirken, Kurban Bayramı arefesinde ise en çok kebaplık ürettiklerini kaydetti.