Tüm Otobüsçüler Federasyonu (TOF) Genel Başkanı Mustafa Yıldırım, şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan otobüsleri kış şartlarına hazırladıklarını bildirdi.

Yıldırım, AA muhabirine, şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan otobüs sürücülerinin ciddi tecrübesi olduğunu belirtti.

Firma bazında sürücülere ıslak zemin, kuru zemin geçişleri ve ileri sürüş teknikleri konularında ciddi eğitimler verildiğini anlatan Yıldırım, "Türkiye dört mevsimi aynı anda yaşıyor. Bir yerde yaz, bir yerde kış. Zemin bir yerde kuru, bir yerde ıslak, buz. Artık bunlara alışacağız. Özellikle mevsim dönüşlerinde önemli kazaların yaşanmaması için tüm sürücülerimize gerekli eğitimler verildi, hazırlıklar yapıldı." dedi.

Yıldırım, ticari araç ve ağır vasıta sürücülerinin, taşıdıkları yük veya yolcunun sorumluluğunu taşıma bilinciyle hareket etmesi gerektiğini vurguladı.

"Son yıllarda yapılan çalışmalar kaza oranını düşürdü"
Trafik terörünün araç sayısıyla birlikte arttığını dile getiren Yıldırım, ancak son yıllarda yapılan duble ve bölünmüş yol, otoyol ve hız kontrollerinin ölümlü kaza oranının düşmesini sağladığını bildirdi.

Şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan otobüslerin kış şartlarına hazırlandığını ifade eden Yıldırım, "Kaptanlarımızı uyardık, lastiklerimizi değiştirdik, kışa hazırız. Herkese iyi yolculuklar diliyoruz." diye konuştu.

"Trafik kentler oluşturulmalı"
Herkesin, kusur işlediğinde bu ağır cezaları ödeyeceğinin bilincinde olması gerektiğini vurglayan Yıldırım, şunları kaydetti:

"Kazaların sonuçları çok ağır bir faturalar çıkarıyor. Yüzlerce, binlerce insanımız ölüyor, engelli sayımız artıyor, maddi manevi birçok zarar yaşıyoruz, aileler çöküyor. Onun için trafik terörü, farklı bir terör olarak ele alınmalı. Federasyon olarak Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonundan talebimiz oldu. Şu anda askeri bölgelerin şehir dışına çıkarılmasından kaynaklanan arazi boşluklarında, 'trafik kentler' oluşturup, küçük yaşlardan itibaren trafik bilincini çocuklarımıza aşılamamız lazım. Yine sürücü kurslarımızın niteliklerinin artırılması gerekir."

"Ticari araç sürücüleri 5 yılda bir sağlık kontrolünden geçirilmeli"
Taşımacılık yapan ticari araç sürücülerinin alması gereken SRC belgesi eğitimlerinin altının doldurulması gerektiğini belirten Yıldırım, "Ticari araç sürücülerinin 5 yılda bir sağlık kontrolünden geçmesi konusunda da ciddi çalışma yapılması gerekiyor." ifadesini kullandı.