Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı (YTB) Kudret Bülbül, “Dünyada çok az millet vardır ki bu kadar acı yaşamasına rağmen acının çetelesini tutmayan bir milletiz. Acıyı sürekli gündeme getiren milletler gibi sürekli acı üzerinden nefret söyleyen bir millet değiliz” dedi.
YTB ve Vakıflar Genel Müdürlüğü işbirliğiyle hayata geçirilen ve Kırım Tatar sürgünü sırasında yok edilen ya da tahribata uğrayan tarihi eserlerin incelendiği “Kırım’daki Kırım Tatar (Türk-İslam) Mimari Yadigarları” eserinin tanıtım toplantısı dün yapıldı. Kırım’daki mevcut durumun tespiti, iyileştirmeye yönelik eylem planı ve yol haritasının çıkarılması amacıyla 2012 yılında Kırım Tarihi ve Kültürel Mirası Envanter Projesi uygulanmaya başlandı. Çalışma kapsamında 11 şehir ve 44 köyde 200’e yakın eser tespit edilip kayıt altına alındı ve içerisinde keşiflerin de olduğu büyük bir arşiv elde edildi.
“ACI ÜZERİNDEN NEFRET SÖYLEYEN BİR MİLLET DEĞİLİZ”
Tanıtım toplantısının açılış konuşmasını yapan YTB Başkanı Bülbül, Kırım, Ahıska, Hocalı, Balkanlar, Kafkaslar, yakın tarif ve yakın coğrafya denildiğinde herkesi bir hüzün kapladığını dile getirdi. “Yakın tarihte yaşanan bu olayları izlerken milletimle bir kez daha gurur duyarım diyen” Bülbül, “Çünkü dünyada çok az millet vardır ki bu kadar acı yaşamasına rağmen acının çetelesini tutmayan bir milletiz. Acıyı sürekli gündeme getiren milletler gibi sürekli acı üzerinden nefret söyleyen bir millet değiliz. Acıyı yüreğine gömen ama acının çetelesini tutmadan barışçı bir söylemle yoluna devam eden bir milletiz. Çok az millette bu vardır. O anlamda dünyanın en mazlum, en mağdur milletlerinden biriyiz” diye konuştu.
1944 yıllarının Kırım, Ahıska ve o coğrafyadaki pek çok Türk ve Müslüman toplumlar için çok acı yıllar olduğunu vurgulayan Bülbül, “Tarihte örneğine çok az görünür ama Rusya’nın tarihinde çok fazlasıyla görülür bir sürgün olayına tekrar şahit oluyoruz. Bu yolculuk sırasında vefat edenlere rahmet diliyorum. Türkiye olarak biz her zaman her tür platformda Kırım davasının yanında yer aldık. Her zaman orada Rusya’nın işgaline karşı çıktık” ifadelerini kullandı.