Yunanistan eski başbakanı Yorgo Papandreu Türkiye ile ilişkilerin gelişmesi gerektiğini söyleyerek, Türkiye’ye hep destek olduk destek olmaya da devam edeceklerini açıkladı.
Bodrum’a gelen Yunanistan eski Başbakanı Yorgo Papandreu ayağının tozu ile gazetecilerin sorularını yanıtladı. Yeşil Marmaris feri botu ile Yunanistan’ın Kos Adası’ndan Bodrum’a gelen Papandreu Türkiye ile ilişkileri düzeltmeye geldiğini söyledi. Terör saldırıları karşısında Türkiye’nin yanında olduklarını ifade eden eski Başbakan birlik ve beraberlik çağrısında bulundu.
Bu yıl 17’cisi düzenlen Simi sempozyumuna katılmak için geldiğini söyleyen Yunanistan eski başbakanı Yorgo Papandreu sözlerine şöyle devam etti. “Yerel yönetimler ile görüşeceğiz. Belediye Başkanıyla görüşeceğiz. İlk olarak Bodrum ile Kos arasındaki iş birliğini temsili olarak görüşeceğiz. Biraz da Türkiye ile zayıflamış gözüken ilişkilerimiz güçlendirme amacıyla buradayız. Bu ziyaret vesilesiyle iş birliğimizi geliştirmek ve beraberce problemlere ortak çözümler getirmek istiyoruz. Bunu ancak birlikte olursak çöze bileceğiz. Dünya zor zamanlardan geçiyor. Mülteci problemleri olsun, iklim değişiklikleri olsun, diğer çatışmalar olsun dünyadaki. Bütün bunları aşabilmek için tabi ki birlikte çalışmamız gerekiyor. Burada bulunduğumuz sempozyum boyunca bu konulara temas edeceğiz. Türkiye’de bulunmaktan son derece memnunum”şeklinde konuştu.
Gazetecilerin Türkiye’de yaşanan terör olayları hakkındaki sorularına ise Papandreu birlik beraberlik mesajı vererek biz Türkiye’nin hep yanında olduğunu sözlerine ekleyerek “Bu olaylar konusunda çok üzgünüz. Büyük şiddet içerikli olaylar. Yaralanan insanlara geçmiş olsun diliyorum. Ölen insanların ailelerine ise baş sağlığı diliyorum. Terör gibi büyük olaylarda da birlikte durmamız gerekiyor. Parçalanmadan, bölünemeden birlikte hareket etmemiz ve birlikte durmamız gerekiyor. Biz bu dayanışmayı Türkiye’ye gösteriyoruz. Bu dayanışmayı göstermeye devam edeceğiz. Her türlü desteği Türkiye’ye vermeye devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.
İLİŞKİLERİMİZİ GELİŞTİRMEK LAZIM
Basın mensuplarının Türk Yunan ilişkilerinin nasıl olduğu sorusuna ise Papandreu “Benim başbakanlık dönemimde Hem Abdullah Gül ile hem de şuanda Cumhurbaşkanı olan Recep Tayip Erdoğan ile çalışmalarım oldu. Şu anda ilişkilerimize baktığımızda, bugünkü ilişkilerin vatandaşlar düzeyinde olan ilişkiler olarak görüyoruz. Kişiden kişiye, sanatçıdan sanatçıya, şehirden şehire, sporcudan sporcuya ve Yunanistan’dan Türkiye’ye turistler geliyor, Türkiye’den Yunanistan’a turistler gidiyor. Bu çok güzel bir şey ama halen geliştirilmesi gereken bir şeyler olması gerektiğini görüyoruz. Bu toplantımızın amacı da bu ilişkileri güçlendirmek”dedi.
Açıklamalarının ardından Bodrum kalesini gezen eski başbakan bol bol kalenin videosunu ve fotoğraflarını çekti. İskele meydanında yürüyen Papandreu’yu gören Yunan turistler eski başbakanlarıyla fotoğraf çektirdi. Kale gezisinin ardından sempozyuma katılan Papandreuorada göçmen sorunları ve Türkiye ile Yunanistan ilişkileri hakkında konuştu.