Dışişleri Bakanlığı, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocias’ın, 20 Temmuz 1974 Kıbrıs Barış Harekatı’na ilişkin olarak Yunan Dışişleri Bakanlığının internet sitesinde yayımladığı açıklamaya tepki gösterdi.
Dışişleri Bakanlığı’ndan konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamada, “Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocias’ın, 20 Temmuz 1974 Kıbrıs Barış Harekatı’na ilişkin olarak Yunan Dışişleri Bakanlığının internet sitesinde bugün yayımlanan açıklaması esefle karşılanmıştır. Bahsekonu açıklamada, ülkemizde 15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleştirilmeye çalışılan darbe teşebbüsü ile ülkemizin 1960 Garanti ve İttifak Andlaşmalarına dayanan Kıbrıs Adası’nın tamamı üzerindeki garantörlük statüsü arasında akıl ve mantık sınırlarını aşan zoraki bir bağ kurulmaya çalışılması, en hafif tabiriyle kötü niyetli bir girişimdir. Menfur darbe girişimi sonrasında komşumuz Yunanistan’dan beklentimiz, ortaya çıkan durumdan faydalanmaya yönelik bu tür talihsiz açıklamalardan kaçınması, dostane komşuluk ilişkileriyle ve hain darbe girişimi sonrasında gösterilmesi beklenen demokratik dayanışma ruhuyla hareket etmesidir” denildi.
Açıklamanın devamında, “Acı bir tesadüf eseri, 1974 yılında yine bir 15 Temmuz günü Yunan cuntasının desteğiyle EOKA terör örgütü lideri Nikos Sampson’un Ada’yı Yunanistan’a bağlamak amacıyla kanlı bir darbe gerçekleştirmesi üzerine, Türkiye, Kıbrıs’taki anayasal düzeni tamamen ortadan kaldırmaya yönelik bu hareket karşısında, Garanti ve İttifak Andlaşmaları çerçevesinde müdahalede bulunmuş ve güvenliği yeniden tesis etmiştir. Yunanistan Dışişleri Bakanı’nın açıklamasının, Yunan cuntasının Kıbrıs Adası’nda gerçekleştirdiği darbe girişiminde, 1963-1974 döneminde Kıbrıs Türklerine karşı yapılan sistematik zulümde ve Ada’da her iki halktan binlerce kişinin yerlerinden edilmesi de dahil pek çok insani sorunun ortaya çıkmasında Yunanistan’ın tarihi rolünü ve sorumluluğunu gizleme kaygısıyla yapıldığı açıktır. Bu vesileyle, diğer Anavatan ve Garantör Yunanistan’ın, müzakerelerin kritik bir aşamasında bulunulan bu dönemde sorumluluk bilinciyle meseleye yaklaşmasını beklediğimizi bir kez daha önemle vurguluyoruz” ifadelerine yer verildi.