Malatya’da 1’i Alman 3 kişinin öldürüldüğü Zirve Yayınevi Cinayeti davasında savcı mütalaasını sundu. Mütalaa da Zirve Yayınevi Cinayetinin Ergenekon Terör Örgütü soruşturmasıyla bağlantısının somut delillere dayanmadığı belirtilerek 21 sanık hakkında beraat istendi.
Malatya Cumhuriyet Savcısı Burhanettin Olgun tarafından hazırlanan 213 sayfalık mütalaa Malatya 1.Ağır Ceza Mahkemesi’ne sunuldu. 18 Nisan 2007 tarihinde işlenen cinayetlerin ardından başlatılan dava dosyası ile ilgili 9 yıllık yargılama sürecince elde edilen delil ve iddianamelerin ayrıntılı olarak açıklandığı mütalaada cinayetlerin Ergenekon Terör Örgütü tarafından azmettirildiği iddialarına ilişkin somut delil elde edilemediğine vurgu yapıldı.
9 yıl önce Malatya’da 5 gencin Zirve Yayınevi’ne girerek burada çalışan Alman uyruklu Tilman Geske, Necati Aydın ve Uğur Yüksel’i öldürmesi ile gündeme bomba gibi düşen cinayetin ardından süren yargılama halen devam ediyor. Olay yerinde yakalanan Emre Günaydın, Abuzer Yıldırım, Cuma Özdemir, Salih Gürler ve Hamit Çeker’in yargılanması ile başlayan davada 2009 yılında ortaya çıkan gizli tanık İlker Çınar’ın ifadeleri ile davanın seyri değişmişti.
Gizli tanık olarak savcılığa ifade veren İlker Çınar’ın o dönem Türkiye kamuoyunun yakından takip ettiği Ergenekon Terör Örgütü tarafından Zirve Yayınevi Cinayetinin azmettirildiğini öne sürmesi ile emekli Orgeneral Hurşit Tolon ile Emekli Albay Mehmet Ülger’inde aralarında bulunduğu çok sayıda kişi davaya dahil edilmişti.
Ek iddianame ile 21 sanığın yargılandığı davada daha sonrasında sanıklar tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edilmişti. Yasa gereği olayın ilk faillerinin de ev hapsi ile tahliye edilmesinden sonra cezaevinde tutuklu sanığın kalmadığı davada savcı Burhanettin Olğun uzun süredir hazırladığı mütalaayı tamamladı ve mahkemeye sundu.
Mahkemeye teslim edilen mütalaanın sonuç ve istem bölümünde cinayetleri işleyen Emre Günaydın, Abuzer Yıldırım, Hamit Çeker, Salih Gürler ve Cuma Özdemir hakkında, Necati Aydın, Uğur Yüksel ve Tilmann Ekkehart Geske’yi tasarlayarak ve canavarca hisle, eziyet çektirerek insan öldürme suçunu işledikleri gerekçesiyle 3 kez ayrı ayrı ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılması talep edildi.
Savcılık mütalaasında ayrıca, Zirve Yayınevi Cinayetinin Ergenekon Silahlı terör örgütünün sözde TUSHAD (Türkiye Ulusal Stratejiler ve Hareket Dairesi) adlı yapılanması tarafından azmettirildiği iddialarının somut delillere dayanmadığı belirtilerek sanıklar Emekli Orgeneral Hurşit Tolon, Emekli Albay Mehmet Ülger, Haydar Yeşil, Eğitim Görevlisi Ruhi Abat, muvazzaf askerler Murat Göktürk, Mehmet Çolak, Abdullah Atılgan, Adem Gedik, Adil Akçay ile Levent Ercan Gelegen, Aykut Saka, İlker Çınar, Varol Bülent Aral, Hüseyin Yelki, Mehmet Gökçe ve Kürşat Kocadağ’ın da beraatı istendi.
Zirve cinayetinin Ergenekon Terör Örgütü soruşturması ile ilgisinin bulunmadığını belirten Savcılık, cinayetin ilk sanıkları olan Emre Günaydın, Hamit Çeker, Cumali Özdemir, Salih Gürler, Abuzer Yıldırım hakkında da Ergenekon Silahlı Terör Örgütüne üye olmak ve Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya, görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme suçlarını işlediklerine dair yeterli delil elde edilemediğinden beraat talep etti.
Savcılık ayrıca gizli tanık olarak verdiği ifadeler ile gündeme gelen İlker Çınar hakkında da yalan tanıklık için Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunmasını istedi.
Mahkemeye sunulan mütalaanın kabulü ile birlikte uzun süre gündemde yer alan cinayetlerin Ergenekon Örgütü tarafından azmettirildiği iddiası da çökmüş olacak.