ADANA (AA) - Sanatçı Zülfü Livaneli, Güney Eğitim Vakfı tarafından kendisine layık görülen "Güneyin İncisi" ödülünü, Yaşar Kemal'in eşi Ayşe Semiha Baban'ın elinden aldı.

Güney Eğitim Vakfı Başkanı Şahdi Alyeni, kentteki bir otelde düzenlenen törende, vakıflarının eğitim seferberliği başlattığını belirtti.

Eğitim kurumu oluşturmak için ilk adımları atmaya başladıklarını aktaran Alyeni, şunları kaydetti:

"Sadece ayda 150 lira vererek bir öğrencinin hayatına katkıda bulunuyorsunuz. Bu gece burada olmanızın aslında bir sebebi de budur. Geçen yıl 450 öğrenciye burs katkısında bulunduk. Hedefimiz bin 250 öğrenciye ulaşmak. Buna ulaşabilmemiz için sizlerin desteğine ihtiyacımız olduğunu bilmenizi istiyorum."

2002'den bu yana vakıfta hizmet veren 6 üyeye "Vefa Plaketi" verilmesinin ardından, Nebil Özgentürk tarafından hazırlanan Zülfü Livaneli'nin anlatıldığı kısa film gösterildi.

Gösterimden sonra Zülfü Livaneli, "Güneyin İncisi" ödülünü Yaşar Kemal'in eşi Ayşe Semiha Baban'ın elinden aldı.

Livaneli, ödülü aldıktan sona yaptığı konuşmada, çok ilginç, duygulandırıcı ve önemli bir an yaşadığını söyledi.

Ödül almanın ülkede "bedava" hale geldiğini aktaran Livaneli, "Herkes herkese ödül veriyor, herkes herkesle gurur duyuyor. Ama ödül alandan çok ödülü veren önemli. Ben de hayatımda buna dikkat ettim. Bana verilmesi önerilen ödüller konusunda gerçekten seçici davranıyorum ve kendini halka, eğitime, aydınlığa, hümanizme adamış olan kuruluşların ödüllerini büyük bir zevkle alıyorum. Kendimi Güney Eğitim Vakfının bir mensubu olarak hissediyorum. Çok yaşasın, yıllarca yaşasın." dedi.

Livaneli, hayatı boyunca iki şeye çok üzüldüğünü, iki şeye de çok sevindiğine dikkati çekerek, "Ben niye doğumdan Alevi olmadım diye üzülürüm. Ama sonra da sevinirim, çünkü 10 yaşımda Aleviliği keşfettim ve Alevi oldum. İkincisi, niye Adanalı değilim diye üzülürüm. Ama bunu da telafi ettim. Yaşar Kemal dolayısıyla Adanalı oldum." şeklinde konuştu.