Azerbaycan İrevan Devlet Dram Tiyatrosu, Giresun’da ‘Cumhuriyetin ilk Sedası’ adlı tiyatro oyununu sahneledi.
Azerbaycan Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Anadolu Aydınlar Ocağı’nın ortaklaşa düzenlediği proje kapsamında Türkiye turnesine çıkan tiyatro ekibi, Giresun Vahit Sütlaç salonunda sahnelenen ‘Cumhuriyetin İlk Sedası’ oyunu ile Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Kazım Karabekir Paşa ve Rauf Orbay Paşa’nın Erzurum Kongresi günleri sahnelendi. Oyunda ayrıca Kurtuluş Savaşı’nın hazırlık günleri de izleyicilere yansıtıldı.
Oyunun bitiminde 10. Yıl Marşı eşliğinde sahneyi selamlayan tiyatro ekibi, protokol üyeleri ve vatandaşlar tarafından dakikalarca ayakta alkışlandı.
İrevan Devlet Dram Tiyatrosu Sanat Yönetmeni İftihar Piriyev, bu turnedeki amaçlarının Türkiye-Azerbaycan kardeşliğinin ve kültür ortaklığına hizmet etmek olduğunu söyledi. Piriyev, "Çıktığımız turnede bu zamana kadar 16 il’de 3 farklı oyunumuzu sahneledik. Son gösteriyi Atatürk’ün ilk muhafız birliğini oluşturan kahraman Topal Osman Ağa ve Giresun uşaklarının memleketinde yapmak bizi fazlasıyla gururlandırdı" dedi.
Oyun hakkında bilgiler veren Piriyev, "Bilindiği üzere oyun, Demet Çizmeli ve Barış Pınar Çelebioğlu’nun yazdığı büyük önder Atatürk’ün Erzurum Kongresi’ni içeren bir oyundur. Amacımız dünyada barışı ve kardeşliği sağlamaya hizmet etmektir" ifadelerine yer verdi.
Oyununda sonunda Giresun 19 Eylül Aydınlar Ocağı adına Giresun Belediye Başkan Yardımcısı Orhan Kurt İftihar Piriyev’e plaket verdi ve oyuncuları tek tek kutladı.