Başkan Aydın, mesajında, 13. yüzyılda Anadolu'da temelleri atılan Ahiliğin; sevgi, dostluk ve hoşgörü prensiplerine dayalı, olgunlaşmayı sağlayan bir yaşam biçimi, ekonomik ve ticari faaliyetlerin yürütülmesinde ise iyi ahlak, doğruluk, kardeşlik, yardımseverlik gibi toplumsal değerleri esas alan bir gelenek olduğunu belirtti.

Ahilik kültürünün günümüzün meslek birliklerine, sendikalara ve esnaf odalarına da öncülük ettiğini vurgulayan Aydın, şunları kaydetti:

“Selçuklu ve Osmanlı devletlerinin sosyal ve ekonomik hayatında etkili rol oynayan Ahilik teşkilatı, esnaf ve sanatkarları ahlaki ve felsefi prensipler etrafında birleştirerek, Anadolu'da birlik, beraberlik ve refahın sağlanmasına, toplumsal düzenin tesis edilmesine öncülük etmiştir. Ahilik sözde değil, özde bir olabilmektir. Hepimiz böyle bir birlikteliği inşa etmenin gayreti içinde olmalıyız.”

Türk geleneği olan bu kurumun ırk, din, dil ve sınıf ayrımı yapmadan bulunduğu coğrafyada yaşayan herkese elini ve gönlünü açtığını ifade eden Aydın, açıklamasını şöyle tamamladı:

“Tüm bu güzellikleri yaşatma adına bugün de özünde aynı meziyetleri taşıyan esnaf ve sanatkarlarımız sayesinde varlığını sürdüren bu kültürümüzü daha da ileriye taşımalıyız. Millet olarak Ahi Evran muhabbetiyle birbirimizi kucaklamalı, sanayide ve ticarette de doğruluktan ve dürüstlükten ödün vermeden dünya milletleriyle yarışmalıyız. Bu duygu ve düşüncelerle esnaf ve sanatkarlarımız başta olmak üzere tüm halkımızın Ahilik Kültür Haftası'nı kutluyorum.”