Eşinin işten ayrılmasının ardından kendi iş yerini kuran kadın marangoz, 2 yıl önce mobilya malzemesi üzerine açtığı ikinci işletmesinin ardından şimdi de yurt dışına yatırım yapmayı planlıyor.

Göksun ilçesinde yaşayan Fadime Vayvay, marangoz atölyelerinde pek rastlanmayan kadın ustalardan biri. Vayvay, çalıştığı mobilya atölyesinden ayrılan eşi Hüseyin Vayvay'a destek amacıyla kendi iş yerini açtı.

Çıraklık, kalfalık ve ustalık belgesi aldıktan sonra ilçenin ilk kadın marangozu olan Vayvay, 2 yıl önce de mobilya malzemesi üzerine faaliyet gösterin ikinci işletmesini hayata geçirdi.

Kadın marangoz şimdi de Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin Pointe-Noire şehrinde mobilya fabrikası kurmayı planlıyor.

Vayvay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eşinin işten ayrılmasının ardından aile ekonomisine destek olmak amacıyla kendi işini kurmaya karar verdiğini belirtti.

Hırslı ve girişimci bir kişiliğe sahip olduğunu vurgulan Vayvay, şöyle konuştu:

"Her şey eşimin çalıştığı atölyeden ayrılması ile başladı. Eşim 'ne yapacağız' diye endişe ediyordu. 'Kendi işimizi yapacağız' diyerek kendisine cesaret verdim ve atölyemizi kurduk. Eşimin isteği üzerine resmi işlemleri benim adıma yaptık. Daha sonra benim ustalık belgem olmadığı için işyeri ruhsatı vermediler. Bu beni daha da hırslandırdı."

Maragoz atölyesinde 4 kişiye de iş imkanı sağladığını anlatan Vayvay, başta mutfak dolabı olmak üzere yatak odası, vestiyer, kapı, pencere imalatı ve montajı yaptıklarını dile getirdi.

Malzeme temini noktasında yaşanan sıkıntıların ikinci iş yerini açmasına neden olduğunu ifade den Vayvay, şunları kaydetti:

"Sanayi sitesinin tek kadın ustası olmamdan dolayı herkes ayrı bir saygı duyuyor. Hep güler yüzle karşılanıyorum. Bu durum işime daha fazla bağlanmama neden oldu. İkinci bir iş daha yapmayı düşünüyordum ve ilçemizde mobilya malzemesi temininde yaşanan sıkıntı üzerine bu alanda faaliyet gösteren ikinci iş yerimi açtım. Burayı açınca kendime olan güvenim daha da arttı. İşlerim yoğunlaşınca yurt dışında çalışan büyük oğlum da Türkiye'ye geldi."

İş yapmak isteyen kadınlara mobilyacılığı öneren Vayvay, "Çünkü bayanların eli her türlü işe daha çok yakışıyor. İnşaatlara montaja gittiğimiz zaman en ufak bir hatayı bile görebiliyorum ve düzeltiyorum. Özellikle köylere montaja gittiğimde kadınlar çok şaşırıyor” dedi.

- Yurt dışına yatırım

Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin Pointe-Noire şehrinde mobilya fabrikası kuracağını hatırlatan Vayvay, bu düşünceye de orada yaşayan bir aile dostunun vesile olduğunu söyledi.

 

Yaklaşık 8 ay önce araştırma yapmak üzere Kongo'ya gittiğini anımsatan Vayvay, "Kongo'daki aile dostumuz beni ikna etti. Daha sonra bu ülkede araştırma yaptım. Burada çok kaliteli ağaçlar var ancak imkanları yetersiz. İnşallah gelecek yılın ilk aylarında fabrika yatırımı için bu ülkeye gideceğim" diye konuştu.

Vayvay, Kongo'ya mobilya fabrikasının yanı sıra pastane de açmayı planladığını sözlerine ekledi.