Gümüşhane İl Genel Meclisi’nin Haziran ayı toplantıları bugün yapılan ilk oturumla başladı.
Meclis Başkanı Şerif Bayraktar başkanlığında toplantı salonunda yapılan ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ekrem Akdoğan’ın da katıldığı toplantıda Torul ilçesinde bulunan eski cezaevinin tahsisinin kaldırılması konusu görüşüldü.
Geçtiğimiz ay İmar ve Bayındırlık Komisyonuna gönderilen konuyla ilgili komisyonun yaptığı çalışma ve hazırladığı raporu Meclis üyelerinin bilgisine sunan komisyon başkanı Hüseyin Güvendi, eskiden cezaevi olarak kullanılan 5 bin 242,73 metrekarelik taşınmazın kapanan Altınpınar Beldesi Belediye Başkanlığına ait olduğunu ve kanun gereği Belde kapanırken İl Özel İdaresine otomatikman devrolunduğunu hatırlattı.
Taşınmazın İl Özel İdaresi hizmetlerinde kullanımının uygun olmaması nedeniyle taşınmazın başka kurumlar tarafından kullanılabilmesi amacıyla tahsisin kaldırılmasını komisyonun uygun gördüğünü kaydeden Güvendi, 245 ada 542 parseldeki taşınmazın Torul Mal Müdürlüğü adına iadesini uygun gördüklerini söyledi.
Yapılan oylamada komisyon kararı oy birliğiyle kabul edildi.
Gündem maddelerinin görüşülmesinin ardından toplantıyı takip eden Kürtün Muhtarlar Derneği Başkanı Salim Koca ve yönetim kurulu üyeleri gündem dışı bölümde söz aldı.
Yeni kurulan Kürtün ilçesi Muhtarlar Derneği olarak ziyaret amaçlarının hem tanışma hem de sorunları aktarmak olduğunu ifade eden dernek başkanı Salim Koca, HES paylarının dağılımı, Yukarı Kürtün Grup Yolu baraj gölü üstünde meydana gelen göçük ve Kürtün köylerinin genel sıkıntılarını aktardı.
“HES PAYLARININ TAMAMI KÜRTÜN’E GÖNDERİLSİN”
Hidro Elektrik Santrallerinden (HES) İl Özel İdaresine gelen payın yüzde 25’inin Kürtün’e gönderilmesiyle ilgili İl Genel Meclisi’nin önceki aylarda bir karar aldığını hatırlatan Koca, “Biz bu tahsisin uygun olmadığını düşünüyoruz. Uygulamada bu paralar HES’lerden zarar gören yerlere gönderiliyor. Kürtün’ün tabiat şartları belli. Her yağmur yağmasından sonra problem yaşıyoruz. Dolayısıyla HES’lerden gelen payların tamamının Kürtün’e aktarılmasını talep ediyoruz” dedi.
“HES FİRMALARI PROTOKOLLERİNİN GEREĞİNİ YAPMIYOR”
Zorlu bir coğrafyaya sahip olduklarını ifade eden Koca, “Gümüşhane’nin diğer ilçelerinin yüzde 50’si kadar asfalt ve beton yolla tanıştırın bizleri. HES’lerin 5 köyümüze verdiği zarar ortada. Bu firmalar protokollerinin gereğini yapmıyorlar. Can ve mal güvenliğimiz için tedbir almadılar” şeklinde konuştu.
“KÜRTÜN HER ZAMAN GÜNDEMİMİZDE”
İl Genel Meclisi Şerif Bayraktar ise “Kürtün bizim gözbebeğimiz” diyerek, “Zor bir coğrafyaya sahip bir ilçemiz Kürtün. Ama biz o coğrafyayı avantaja çevirmek için uğraşıyoruz. Turizme yönelik ciddi çalışmalarımız var. Derneğiniz hayırlı olsun. Taleplerinizin takipçisi olacağız. Kürtün her zaman bizim gündemimizdedir” ifadelerini kullandı.