Gümüşhane’de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından sağlıklı yaşam yürüyüşü ve çeşitli etkinlikler düzenlendi. Etkinlikte gökyüzüne bırakılan mor ve beyaz renkli balonlar ve KYK öğrencilerini tiyatral gösterisi ilgiyle izlendi.

Sağlık Bakanlığına bağlı tüm kurumlar ile sendikalar ve Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) öğrencilerinin destek verdiği yürüyüş Kıbrıs Çarşısındaki Toplum Sağlığı Merkezi önünden başladı.

Ellerinde pankart ve dövizlerle özellikle kadına yönelik şiddete dur diyen katılımcılar, kadına şiddetle ilgili slogan atmayı da ihmal etmedi. Atatürk Caddesi ve PTT önünden 15 Temmuz Zafer Meydanına kadar devam eden yürüyüşün sonunda alanda kurulan stantlarda çiçek takdimi gerçekleştirildi.

Burada bir açıklama yapan Halk Sağlığı Müdürü Dr. Engin Pehlivan, 8 Mart dünya kadınlarının eşitlik, kalkınma ve daha huzurlu yaşam özlemlerini dile getirdikleri gün olduğunu hatırlatarak, “Fedakarlıkları, emekleri, sevgi ve mücadeleleri ile insanlığın umudunu yeşerten tarihimiz boyunca istiklal ve istikbal mücadelemizde daima en ön safta yer alan, kimi zaman devlet kuruluşunda, kimi zaman vatan kurtuluşunda görev üstlenen kadınlarımızı unutmayacağız” dedi.

Kadınların sağlığını korumak, iyileştirmek, sağlıkları için risk oluşturan faktörlerle mücadele etmek ve de bu konuda toplumum her kesimini bilgilendirmenin sağlık camiası olarak birincil görevleri olduğunu kaydeden Pehlivan, bu görev bilinciyle 8 Mart Dünya Kadınlar Günü sağlıklı yaşam yürüyüşünü düzenlediklerini, amaçlarının kadınlarda sağlıklı yaşam için fiziksel aktivite alışkanlığı oluşturmak olduğunu söyledi.

Dünya Kadınlar Günü nedeniyle hafta boyunca kadınlara diyabet taraması kolesterol, trigliserit taraması, böbrek ve karaciğer fonksiyon testleri, solunum testi ve karbonmonoksit ölçüm testi ile yıl boyunca sürekli yaptıkları kanser taramalarını toplum sağlığı merkezinde yapacaklarını ifade eden Pehlivan, bugünün dünya barışına huzur getirmesini ve kadına şiddete son gün olmasını temenni ederek konuşmasını sonlandırdı.

Pehlivan’ın konuşmasının ardından stantları ziyaret eden kadınlara karanfil ile içerisinde plates topunun da bulunduğu çeşitli hediyelerin yer aldığı çantalar takdim edildi.

KYK öğrencilerinden tiyatral gösteri

Programın ikinci bölümünde ise aynı alanda Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) yurtlarında barından öğrenciler tarafından tiyatral gösteri gerçekleştirildi. Türk tarihindeki önemli kadınlar ile 15 Temmuz hain darbe girişiminde şehit olan kadınların fotoğraflarının yer aldığı tabloların yanlarında bulunan 15 öğrenci kadınların özgeçmişlerini okudu. Şiirlerin de okunduğu gösteri vatandaşların beğenisini kazandı.

KYK İl Müdürü Mücahit Atalay, KYK’nın öğrencilere sadece barınma, yeme-içme hizmeti vermediğini, önemli gün ve haftalarda, sosyal sorumluluk projeleri kapsamında öğrencilerle duyarlılık göstererek katıldıklarını söyledi.

Her zaman sahada olacaklarını ve iyi bir gençliğin yetişmesi için güçlerinin yettiği nispette çalışacaklarını kaydeden Atalay, “8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle kız yurtlarımızda kalan öğrencilerimizle birlikte alandayız. Özellikle 15 Temmuz hain darbe girişiminde şehit olan, darbe girişimi sürecinde direniş gösteren Şerife Boz ablamız için temsili bir program ve sunum gerçekleştirdik. Bundan sonra da KYK olarak bu tür faaliyetlerde sıkça yer alacağız. KYK’yı sadece öğrencilerin yattığı yemek yediği alanlar olmaktan çıkararak ikinci bir üniversite formatına dönüştürmeyi planlıyoruz. Böylece güçlü Türkiye’nin inşasında üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmek istiyoruz” diye konuştu.