Gümüşhane’de 29.Ahilik Haftası nedeniyle kutlama programı düzenlendi.
Belediye Başkanlığı Mehter Takımı eşliğinde Zafer Meydanı, Atatürk Caddesi istikametinde gerçekleştirilen kortej yürüyüşüyle başlayan etkinlik Atatürk Kültür Merkezinde gerçekleştirildi.
Programa Vali Yücel Yavuz, Belediye Başkan Vekili Yusuf Demir, Ticaret İl Müdürü Mürsel Yaşar, Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (GTSO) İsmail Akçay, Gümüşhane Esnaf ve Sanatkar Odaları Başkanı Ali İsmail Daltaban, kurum müdürleri, oda başkanları, esnaflar ve vatandaşlar katıldı.
“AHİLİK TÜRK MİLLETİNE HAS SOSYO-EKONOMİK BİR SİSTEMDİR”
Ticaret İl Müdürü Mürsel Yaşar, yaptığı açılış konuşmasında Ahiliğin kurucusu Ahi Evran’ın Hoca Ahmet Yesevi’den aldığı meşaleyi Anadolu topraklarına taşıyarak dürüstlüğü ve eşitliği şiar edinmiş bir gönül adamı olduğunu belirterek, “Ahilik sadece iktisadi hayatı yönlendiren bir kurum olmanın ötesinde, temelinde vatan ve millet sevgisi bulunan, Türk Milletine has sosyo-ekonomik bir sistemdir" dedi.
“GÜMÜŞHANE’DE ESNAF VE TÜCCARIMIZIN HEPSİ BİRER AHİDİR”
GTSO Başkanı İsmail Akçay ise selamlama konuşmasında ahiliğin yiğitlik, cömertlik, fedakârlık ve güzel ahlak demek olduğunu belirterek, “Gümüşhane’de esnaf ve tüccarımızın hepsi birer ahidir” dedi.
Trabzon Büyükşehir Tiyatro ekibi tarafından sahnelenen “Şed kuşatma töreni” tiyatro gösterisi katılımcılar tarafından ilgiyle izlenirken, gösteride oyuncular tarihi süreçte ahilik sisteminin nasıl olduğunu ve şed kuşatma süreçlerini sahneledi.
GÜMÜŞHANE’DE YILIN AHİSİ HALİT OKUR
Gümüşhane’de yılın ahisi seçilen Halit Okur’a şed giydirildikten sonra plaketini takdim eden Vali Yücel Yavuz, burada yaptığı konuşmada Gümüşhane esnaf, sanatkar, tüccar ve sanayicisinin her şeyiyle ahiliği hak eden bir konumda olduğunu fakat daha da iyi olması için gayret göstereceklerini söyledi ve haftalarını tebrik etti.
Yılın ahisi seçilen Halit Okur ise yaklaşık 40 yıldır esnaf olduğunu belirterek, “Kendimi büyülenmiş gibi hissediyorum. Bu kutlu, mutlu günde heyecanlıyım. Tüm Gümüşhane esnafı adına aldım bunu” dedi.
Program hafta nedeniyle düzenlenen resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesi ve hatıra fotoğrafı çekilmesiyle son buldu.
Programın sonunda ise Fatih Parkında mehter takımı gösterisinin ardından katılımcılara ve vatandaşlara Ahilik pilavı ikram edildi.