Sağlık ve Milli Eğitim Bakanlıkları arasında imzalanan protokolle hayata geçen ‘Beyaz Bayrak’ projesi kapsamında Gümüşhane’de 45 okul beyaz bayrak almaya hak kazandı.
İl genelinde 120 okulun müracaat ettiği ve yapılan değerlendirme sonucunda 45 okulun beyaz bayrak almaya hak kazandığı proje kapsamında il merkezinde beyaz bayrağı hak eden 18 okul için tören düzenlendi.
Valilik Toplantı Salonunda düzenlenen törene Vali Okay Memiş, İl Milli Eğitim Müdürü Seydi Doğan, Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Ağar, Halk Sağlığı Müdürü Dr. Engin Pehlivan, okul ve kurum müdürleri ile öğrenciler katıldı.
Törende konuşan Vali Memiş, törenin sembolik olduğunu, beyaz bayrak alamayan okulların çok kirli, kötü şartlarda olduğu anlamına gelmeyeceğine vurgu yaparak, “Beyaz Bayrak okulun daha iyi şartlarda olduğu, bu konuya biraz daha dikkat edildiği anlamına geliyor” dedi.
Beyaz Bayrak çalışmasının önemli ve değerli bir çalışma olduğuna dikkat çeken Vali Memiş, diğer okulların da en kısa sürede beyaz bayrak almasını temenni etti.
Çocukların terbiyeyi ailesinde, kültürü ise okulda öğrendiğini belirten Vali Memiş, “Çocuklara kültür verebilmeniz için köklü ve kurumsallaşabilmiş eğitim müesseselerine ihtiyacımız var. İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün zaman zaman çalışmaları oluyor. Çok güzel bir eğitim kampüsü çalışmamız olacak. Okulları yenileyeceğiz. Bu okulları yenilerken tarihi ve köklü kültürünü devam ettirerek yapmamız lazım. Sık sık okulların adı da değiştirilmez. Okulların kurumsallaşması önemli. Bu da öğrencilerin, öğretmenlerin, ailelerin, kamu görevlilerinin okullara sahip çıkmasıyla ilgili bir şey” dedi.
“Ağız ve diş sağlığı için de proje yapın”
Okulların temiz olmasıyla ilgili önemli olanın “az kirletmek” olduğunu ifade eden ve o kültürün çocuklara verilmesi gerektiğini vurgulayan Vali Memiş, ağız ve diş sağlığına da dikkati çekerek, “Bu ülkede bir eksiklik var. Türkiye’nin her yerinde var. Ağız sağlığı çok kötü durumda. Görüntüde bile çok kötü durumdayız. Bu ülkedeki çocukların, gençlerin ağız ve diş sağlığı çok feci. Lütfen bir proje geliştirin diş fırçalama alışkanlığını geliştirelim. Vücut sağlığı ağızdan başlıyor. Bu alışkanlıkları insanlarımıza kazandırmamız lazım. Gümüşhane özelinde ağız ve diş sağlığı üzerine öğrencilerden ve okullardan başlayarak bir çalışma yapalım. Bunu bir kampanya haline getirmemiz lazım” ifadelerini kullandı.
“İl genelinde müracaat eden 120 okuldan 45’i beyaz bayrak aldı”
Projeyle ilgili bilgi veren İl Milli Eğitim Müdürü Seydi Doğan ise okulların çocukları geleceğe hazırlarken temizlik bilincinin verilmesinin önemli hedeflerden birisi olduğunu belirterek, “Toplamda 120 okulumuzun başvurusunun ardından 45 okulumuz beyaz bayrak almaya hak kazandı. İlçelerimizde de aynı törenler yapılacak. Kent merkezinde beyaz bayrakla buluşan okullarımızın sayısı 18’dir. Beyaz bayrağın dalgalandığı her okulumuz ‘Ben temizliğe önem veriyorum, hijyen kurallarını dikkate alıyorum ve bu süreci eğitim öğretim yılı bütünlüğü içerisinde göstereceğim’ beyanının simgeleşmiş halidir. Dışarda kalan ve bayrak alamayan 70 okulumuzun da bu kriterleri biran önce tamamlayıp beyaz bayrakla buluşması öncelikli hedeflerimizden birisidir. Bu süreçte bize katkı sağlayan Halk Sağlığı Müdürlüğümüze teşekkür ediyorum” dedi.
Okulların temizlik sorunu için ödenek geldi
Okulların temizliği noktasında geçtiğimiz yıl Toplum Yararına Program çerçevesinde verilen personel sayısının bu yıl aşırı derecede düşmesi nedeniyle bu konudaki sorumluluğun daha da arttığını kaydeden Doğan, bu süreci Milli Eğitim Bakanlığından gönderilen ödenekle 2 aylık hizmet alımı gerçekleştirerek aşmayı planladıklarını paylaştı.
“Sağlıklı nesillerin yetiştirilmesi amaçlanıyor”
Halk Sağlığı Müdürü Dr. Engin Pehlivan ise Beyaz Bayrak projesinin sağlığın olmazsa olmazı olan temizlik ve hijyenin bir arada bulunması anlamına geldiğini belirterek, “Protokolün amacı eğitim kurumlarımızın temizlik ve hijyen konusunda teşvik edilmesi, burada çalışan idareci, öğretmen, personel ve eğitim gören öğrencilerimizin sağlığının korunması, geliştirilmesi ve risk oluşturan faktörlerle mücadele edilmesi ve aynı zamanda sağlıklı nesillerin yetiştirilmesi amaçlanmaktadır” dedi.
“Beslenme Dostu Okul programı hazırlanıyor”
Bu bağlamda il genelinde 4 kişilik bir denetim ekibi oluşturularak il genelindeki tüm okulların bilgilendirildiğini ve teşvik edildiğini kaydeden Pehlivan, “120 okulumuzun müracaatları sağlandı. Bu okullarda yapılan denetimler sonucunda 45 eğitim kurumumuz beyaz bayrak almaya hak kazandı. Beyaz Bayrak denetimin devamını sağlayabilmemiz için denetimler devam edecek. Aranılan şartları yerine getirmeyen okullarda bayraklar geri alınacak. Bu bayrağın geçerlilik süresi 3 yıldır. Beyaz Bayrak projesinin ardından Beslenme Dostu Okul programı da sırada. Bu hususta Milli Eğitim camiasının desteğini bekliyoruz” diye konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından Beyaz Bayrak almaya hak kazanan okullara beyaz bayrak, sertifika ve levha dağıtımı yapıldı.