Tüm Türkiye’de eş zamanlı olarak yapılan Demokrasi ve Şehitler Mitingi, Gümüşhane’de de yoğun katılımla gerçekleşti.
Atatürk Caddesini tıklım tıklım dolduran yaklaşık 10 bin Gümüşhanelinin katıldığı etkinliğe sağcısından solcusuna, alevisinden sünnisine, çocuğundan yaşlısına, kadınından erkeğine toplumun her kesimi destek verdi.
Programa Vali Okay Memiş, Milletvekilleri Hacı Osman Akgül, Cihan Pektaş, eski Milletvekilleri Kemalettin Aydın, Mustafa Canlı, Garnizon Komutanı Albay Cezayir Danışan, Belediye Başkanı Ercan Çimen, İl Emniyet Müdürü Orhan Kar, tüm İlçe Kaymakam ve Belediye Başkanları, Belde Belediye Başkanları, İl Genel Meclisi Başkanı Şerif Bayraktar, AK Parti İl Başkanı Celalettin Köse, MHP İl Başkanı Nedim Aydın, BBP İl Başkanı Rıdvan Taşkın, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve il merkezi ile ilçelerden gelen binlerce vatandaş katıldı.
Ellerinde Türk bayraklarıyla birlikte FETÖ/PDY terör örgütü mensupları ve destekçilerinin 15 Temmuz’da giriştiği darbe girişimine tepkilerini gösteren vatandaşlar, "ABD’nin yılanı, Torul yutmaz yılanı", "Vız geldi Fetoş’un darbesi, geçilmez Torul’un kalesi", "Bir milletin asıl gücü tankı, tüfeği topu değil, imanlı ve inançlı evlatlarıdır" yazılı pankartları taşıdı.
Darbe girişiminin olduğu gece başlatılan ve aralıksız devam eden etkinliğin 24.gününde program saygı duruşunda bulunulması, İstiklal Marşı’nın okunması, Kur’an-ı Kerim tilaveti ve İl Müftüsü Ercan Aksu tarafından yaptırılan dua ile başladı.
“FETÖ milletin feraseti sayesinde sinsi emellerine ulaşamadı”
Törende konuşan Gümüşhane Valisi Okay Memiş, 40 yıldır habis bir ur gibi, kanserli bir hücre gibi, bulaşıcı bir virüs gibi devletin ve milletin içine sızmaya çalışan ve milletin dini ve milli duygularını istismar eden FETÖ’nün milletin feraseti sayesinde sinsi emellerine ulaşamadığını söyledi.
“Artık şüphe dönemi sona ermiş, topyekün mücadele ve hesap sorma dönemi başlamıştır”
FETÖ mensuplarının 17-25 Aralık’ta yargı cübbesiyle meşru hükümeti yıkmaya çalıştığını, son olarak ta 15 Temmuz’da asker kılığına bürünerek aşağılık bir teşebbüste bulunduğunu kaydeden Vali Memiş, “Milletimizin asil, vakur ve dirayetli tutumu karşısında hamdolsun birkez daha hezimete uğradılar. Yeni bir kalkışma ihtimaline karşı teyakkuzda olmalıyız. Vatanımıza, bayrağımıza, birliğimize ve beraberliğimize yönelik saldırıları bertaraf etmeliyiz. Artık şüphe dönemi sona ermiş, topyekün mücadele ve hesap sorma dönemi başlamıştır” dedi.
“Bu birlik ve beraberlik ruhu bütün sorunların üzerinden gelmek için en önemli güç”
Yaşanan süreçte siyasi partiler ve sivil toplum örgütlerinin ortaya koyduğu iradeye dikkat çeken ve özel olarak teşekkür eden Vali Memiş, birlik ve beraberlik ruhunun bütün sorunların üzerinden gelmek için en önemli güç kaynağı olduğunu söyledi.
“15 Temmuz’dan sonrasını tüm dünya gıpta ile izledi”
Vali Memiş, Türk milletinin 15 Temmuz ve sonrasında tüm dünyanın gıpta ile izlediği muazzam bir sınav verdiğine vurgu yaparak, "Çocuklarımız, her türlü övgüyü hak eden bu günleri gururla hatırlayacak, bir daha yaşanmaması için de büyük dersler alacaklar" tespitinde bulundu.
AK Parti Gümüşhane Milletvekili Hacı Osman Akgül ise konuşmasında 15 Temmuz akşamı bu ülkede işgal hareketi gerçekleştirmeye kalkışan hain FETÖ terör örgütünün bu milletin birleşmesine, kaynaşmasına, hep beraber meydanlara inmesine vesile olduğunu söyledi.
“Türkiye Mekke’nin Ebabil Kuşudur. Türkiye Düşerse Mekke, Medine’de Düşer”
Bütün bir ülkenin hep bir arada, omuz omuza, yan yana milletin ve devletin bekası için bir arada olduğunu kaydeden Akgül, “15 Temmuz akşamı planlanan şey ülkemizin bölünmesi, parçalanması ve iç savaşa sürüklenmesidir. Eğer 15 Temmuz’da bu girişim başarılı olsaydı Türkiye, Suriye gibi olacaktı. Büyük bir kazanım elde ettik. Bunu fırsata dönüştürür, birlik ve beraberliğimizi daim kılarsak bu ülke kalkınmasını daha kısa sürede tamamlayacak. Türkiye Mekke’nin ebabil kuşudur. Türkiye düşerse Mekke’de, Medine’de düşer” dedi.
“Dünya milletimizi kıskanıyor”
AK Parti Gümüşhane Milletvekili Cihan Pektaş, 15 Temmuz gecesinde darbecilere milletin cevabını meydanlarda verdiğini ve 79 milyonun bir arada olduğunu belirterek, “Bizlere bugünleri gösteren rabbimize şükürler olsun. Emin olun dünya milletimizi kıskanıyor, gıpta ile izliyor. Çünkü siz tarihte olduğu gibi bugün yeniden tarih yazıyorsunuz ve tarih sizi yavaş yavaş not etmeye başladı. İşte küresel güçleri korkutan tablo buydu ve bu tablo bugün gerçekleşti” diye konuştu.
“Türkiye’de yeni bir tarih yazıldı, bütün dünya Türk milletinin bu şahlanışına tanıklık etti”
24 gündür darbe girişimine karşı yapılan eylem ve mitinglere ev sahipliği yapan Belediye Başkanı Ercan Çimen’de millet olarak tarihteki 2. İstiklal ve demokrasi zaferinin 24.gününde olduklarını belirterek, FETÖ militanlarının gerçekleştirmek istedikleri darbenin püskürtülmesiyle Türkiye’de yeni bir tarih yazıldığını, bütün dünyanın ise Türk milletinin bu şahlanışına tanıklık ettiğini söyledi.
“24 Gündür Tek Vatan, Tek Devlet, Tek Millet, Tek Bayrak Ve Tek Yumruk Olduk”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki 79 milyonluk Türkiye’nin 24gündür parti ve siyaset söylemlerini bir kenara bırakıp tek vatan, tek devlet, tek millet, tek bayrak ve tek yumruk olduğunu dile getiren Çimen, “24 gündür başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın ve Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım’ın ve Gümüşhane’de Sayın Valimizin önderliğinde hep birlikte Milli Kurtuluş destanına imza atıyoruz. 24 gündür Gümüşhane’nin bu meydanı başta olmak üzere Kelkitimizde, Şiranımızda, Kösesimizde, Torulumuzda ve Kürtünümüzde hatta tüm köy meydanlarımızda, tüm camilerimizin minarelerinden okunan selalarla, okunan Kur’anımızla, istiklal marşımızla ve dalgalanan şanlı bayrağımızla destan yazıyoruz” dedi.
“Demokrasi nöbeti organizasyonu belediyemizin tarihindeki en önemli çalışmalardan olmuştur”
Bu millete ve geleceğine bomba atanların, gözü dönmüşlerin cezasını mutlaka çekeceklerini, bir daha hiç kimsenin bu soylu millete tuzak kurmaya kalkamayacağını ifade eden Çimen, “Gümüşhane Belediyesi olarak 24 gündür yaptığımız Demokrasi Nöbeti organizasyonu Belediyemizin tarihindeki en önemli çalışmalardan olmuştur. En önemli yatırımdır. En önemli projedir. Çünkü, bu 24 günlük çalışmanın karşılığı Türkiye’dir. Türkiye’nin kaderidir. Bizim başka ülkemiz yok. Ülkemiz bizim kaderimizdir.
Biz tüm belediyeler olarak bu 24 gün boyunca gece gündüz demeden demokrasimize yatırım yaptık. Harcanan en küçük kuruş bu millete, milletimize helal olsun” ifadelerini kullandı.
AK Parti İl Başkanı Celalettin Köse ise hain darbe girişimine karşı gösterilen onurlu mücadele için vatandaşlara teşekkür ederek, “15 Temmuz akşamı Türk Silahlı Kuvvetleri içerisinde yuvalanmış birkısım hainler tarafından girişilen darbe girişimine karşı aziz Türk milletinin verdiği onurlu mücadelenin ardından bertaraf edilmiştir. Bu darbe, bundan önceki darbelerden çok farklı. Bu darbe Türkiye’nin, Türk milletinin varlık ve bekasına yönelik bir saldırıdır. Türkiye’de iç savaşın fitilleri ateşlenmişti. Bu milletin silahını bu millete doğrultan hain FETÖ’cüler bu milletin azim ve kararlılığıyla dersini almışlardır” dedi.
MHP İl Başkanı Nedim Aydın, “Ayrılıkta azap, birlikte rahmet vardır” sözleriyle başladığı konuşmasında Türk’ün Türk’ten başka dostu olmadığına vurgu yaparak, darbe girişiminin ardından yaşanan birlik ve beraberliğe “Yürekler böyle toplu vurursa bu memleketi bölmek isteyenler avuçlarını yalar” sözleriyle teşekkür etti.
Belediye Başkanı Jandarma Komutanını Alnından Öptü
Yapılan konuşmaların ardından başta Vali Okay Memiş olmak üzere darbe girişiminin ardından dik duran, direnen, demokrasi nöbeti uygulamasına destek veren tüm kişi, kurum ve kuruluşlara plaket takdim edildi. Belediye Başkanı Ercan Çimen, plaket takdiminden önce darbeye karşı dik duruşu ve direnişi nedeniyle İl Jandarma ve Garnizon Komutanı Albay Cezayir Danışan’ın alnından öptü.
Program 24 gündür 81 ilde meydanları inleten Gümüşhaneli şair Dilaver Cebeci tarafından kaleme alınan “Türkiyem” türküsüne alanda bulunan binlerce kişinin ellerinde Türk bayraklarıyla eşlik etmesinin ardından İstanbul Yenikapı Meydanındaki dev mitingin ekranlara getirilmesiyle devam etti.