Gümüşhane’de 16 Nisan’da yapılacak olan anayasa değişikliği halkoylaması öncesinde, Vali Okay Memiş’in başkanlığında güvenlik toplantısı gerçekleştirildi.

Valilik Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya Vali Yardımcısı Murat Kahraman, Kelkit Kaymakamı Naif Yavuz, Şiran Kaymakamı Murat Özdemir, Torul Kaymakamı Mustafa Karali, Kürtün Kaymakamı Mehmet Durgut, Köse Kaymakamı Mustafa Duruk, İl Emniyet Müdürü Orhan Kar, İl Jandarma Alay Komutan Vekili Yarbay Faruk Akıncı, Belediye Başkan Vekili Yusuf Erdem ve kurum müdürleri katıldı.

Halkoylamasının Gümüşhane genelinde emniyet ve huzur ortamı içerisinde yapılabilmesi için alınması gereken tedbirlerin görüşüldüğü toplantıda konuşan Vali Memiş, en önemli konunun sandık güvenliğini temin etmek olduğunu ve seçimlerin yargı denetim ve teminatı altında olduğunu belirterek, “Bizim idare olarak asıl görevimiz, vatandaşlarımızın sandığa giderek oyunu kullanabilmesini sağlamak, sandıkların sayım ve nakil işlemlerini yerine getirmek” dedi.

Halkoylamasında alınacak tedbirlerle ilgili İçişleri Bakanlığının bir genelgesi olduğunu hatırlatan Vali Memiş, “İlçe Seçim Kurulları başta olmak üzere, seçim kurulu başkanlıklarının personel ve yer tahsisine ilişkin talepleri ivedilikle karşılanacak. İhtiyaç duyulacak taşıt, bilgisayar, yazıcı, modem, kesintisiz güç kaynağı gibi araç gereç ve bunları kullanabilecek nitelikli personel desteği sağlanacaktır. İlçelerin halkoylaması ile ilgili istek ve ihtiyaçları tespit edilecek ve imkanlar ölçüsünde bu ihtiyaçlar karşılanacaktır. Kamu kurumlarımıza ait kiralık araçlar da dahil şoförleriyle birlikte valiliğimize bildirilmesi gerekmektedir. Başta güvenlik güçlerimiz olmak üzere halkoylamasında görev alacak personelin halk oylaması ile ilgili mevzuat Yüksek Seçim Kurulu Kararları ve uygulamaya ilişkin hususları kapsayacak şekilde eğitime tabi tutulması sağlanacaktır. Halkoylaması günü öncesi ve sonrasında kamu görevlilerimiz ve güvenlik güçlerimiz, idarenin tarafsızlığını zedeleyecek tutum ve davranışlardan kaçınacaklar. Bu konu çok önemlidir” dedi.

Engellilerin oy kullanmasında zorluklarla karşılaşmaması için oy kullanılacak sandıkların zemin veya birinci katta olmasına dikkat edileceğini vurgulayan Vali Memiş, Belediyelerin de nöbetçi memurluklar oluşturularak su, kanalizasyon, arıza bakım ekipleri ile itfaiye ekiplerini hazır bulunduracaklarını, halkoylaması döneminde halkı tahrik ve teşvik etmeye, huzur ortamını bozmaya çalışan kişilerin her türlü faaliyetlerinin önlenmesi için gereken her türlü tedbirlerin alınacağını söyledi.

Seçimlerin hakim güvencesi altında yapıldığını hatırlatan Vali Memiş, “Seçimler ve halkoylaması yargı denetimi altında yapılmaktadır. Bizim idare olarak asli görevimiz vatandaşların oy kullanmasını sağlamak, o sandıklardaki sayım ve döküm işlemlerini de herhangi bir olumsuzluğa meydan vermeden yerine getirmektir” diye konuştu.