Gümüşhane kent merkezinde bulunan Karşıyaka Tabiat Parkı’nın yap-işlet-devret modeliyle gerçekleştirilen ihalesinde yer teslim töreni gerçekleştirildi. 20 milyon TL’ye mal olması beklenen tesis 1 Ağustos 2017 tarihinde tamamlanacak.
Belediye Başkanlığı lokalinde gerçekleştirilen törene Vali Yücel Yavuz, Gümüşhane Milletvekilleri Hacı Osman Akgül, Cihan Pektaş, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Nurettin Taş, Belediye Başkanı Ercan Çimen, kamu kurum müdürleri ve sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.
Doğa Koruma ve Milli Parklar Gümüşhane Şube Müdürü İlbeyi Aydın’ın kurumunun yatırım programlarıyla ilgili gerçekleştirdiği sunumla başlayan programda daha sonra yapımına başlanacak olan Karşıyaka Tabiat Parkı animasyon filmi izlettirildi.
Teleferik, giriş kontrol noktası, idari ve ziyaretçi merkezi, 22 adet orman köşkü, sosyal donatılar, mescit, çocuk oyun alanları, spor tesisleri, yürüyüş ve araç yolu, festival alanı, çadırlı kamp alanı, kır lokantası, macera parkı, tırmanma duvarı, piknik alanı, otopark ve seyir terası yapımı işini kapsayan ve 24 Mart 2016 tarihinde ihalesi gerçekleştirilen işin yer teslim tutanakları yüklenici firma yetkilisi Ahmet Tekinalp, Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü İlbeyi Aydın ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Nurettin Taş tarafından imzalandı.
1 AĞUSTOS 2017 SAAT 11.29’DA BİTECEK
İmza töreninin ardından yüklenici firmadan normal şartlarda 2017 yılı sonunda bitirmesi gereken işle ilgili 1 Ağustos 2017 tarih ve 11.29 saatinde tamamlanması ile ilgili söz alındı.
“GÜMÜŞHANE’NİN ÇEHRESİNİ DEĞİŞTİRECEK PROJELERDEN BİRİSİ”
2015 yılında tabiat parkı ilan edilen 840 dekarlık alanın 120 dekarına yap işlet devret modeli ile yapılacak olan dev tesis için düzenlenen törende konuşan Vali Yücel Yavuz, projenin Gümüşhane’nin çehresini değiştirecek projelerden birisi olduğunu söyledi.
Geçtiğimiz günlerde 9 milyon Euro’luk İŞGEM projesinin sözleşmesini de imzaladıklarını hatırlatan Vali Yavuz, “Bu tür projelerle artık Gümüşhane değişiklik olsun hava alalım diye dışarı gidenlerin değil Gümüşhane’ye gelenlerin merkezi haline gelecek. Bu konuda Sayın Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız, bütün bakanlarımız ve bakanlıklardaki bürokratlarımız, hemşerimiz olan siyasetçilerimiz ve bürokratlarımızın ilimize olan desteği ve himayesi tartışılmaz. Bu memleket yıllardır hak ettiğini son 10-12 yılda görmeye başlamıştır. Biz Gümüşhane’ye gönül verdik. Bu memlekette 4 ana sektörden en başta geleni turizmdir. Sonra tarımın organik olanıdır. Eğer turizm tesislerle desteklenmezse, bu şehre insanların gelmesini ve ekonomik canlanmanın beklenmesi zordur. Onun sağlanması anlamında bu işlerde gayret gösteriliyor” dedi.
“GÜMÜŞHANE’DE YAP-İŞLET-DEVRET MODELİ İLK KEZ UYGULANIYOR”
AK Parti Gümüşhane Milletvekili Hacı Osman Akgül ise “Bir yatırımcı bir kente gelip yatırım yapıyorsa o kente bir kalkınmışlık, o kentte bir cazibe var demektir” tespitinde bulunarak, yap işlet modelinin Gümüşhane’de ilk defa uygulandığını söyledi.
Bu durumun Gümüşhane’nin bir kazanımı olduğunu vurgulayan Akgül, “Burayı biz bir milat olarak algılayalım. İnşallah bundan sonra sermayenin gelip artık Gümüşhane’de güzel şeyler yapma dönemini bugün itibari ile başlatmış oluyoruz. İnşallah Gümüşhane’ye çok büyük hizmetler katacaktır. En azından Gümüşhane’mizde sosyal yaşamın daha da renklenmesine katkı sağlayacaktır diyorum” diye konuştu.
“BU PROJELER BİTİNCE HEDEFİMİZ YERLİ VE YABANCI TURİSTLERİ GÜMÜŞHANE’YE ÇEKMEK OLACAK”
AK Parti Gümüşhane Milletvekili Cihan Pektaş da milletvekili Osman Akgül ile birlikte Gümüşhane’yi 4 ana sektör üzerine kalkındıracaklarını beyan ettiklerini hatırlatarak, “Bunlardan birisi turizm sektörüdür. Esasen bugün özel sektörümüzün Gümüşhane’ye gelip, yap işlet devret modeliyle 20 milyonluk bir yatırım yapmasını bunun en bariz göstergesidir. Bu projeler bitince de hedefimiz yerli ve yabancı turistleri Gümüşhane’ye çekmek olacak. Milli Parklardan 10 senede Gümüşhane’ye 1,5 milyon ödenek gelmiş, sadece bu sene devlet ödeneği 10 milyon lira, özel sektör katkısı ise 20 milyon liradır. Toplamda 30 milyonluk bir katkı söz konusudur. Bu da turizme verdiğimiz önemin bir göstergesidir” ifadelerini kullandı.
“BU BÖLGEDE BÖYLE BİR PROJEYE İHTİYAÇ VARDI”
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Nurettin Taş ise Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun Karşıyaka Tabiat Parkı projesine büyük bir hassasiyet gösterdiğini belirterek, “İlimiz için ülkemiz için bir kazanç olacağına inanıyorum. Çünkü bu bölgede böyle bir projeye ihtiyaç vardı. Bu da nispeten böyle bir ihtiyacı giderebilecek düzeyde bir proje olur diye düşünüyorum. Biz bu projeyi yaparken de sadece Gümüşhane düzeyini düşünerek yapmıyoruz. Biz 81 ilin turizm mastır planının yaptık. Sadece turizm mastır planı yapmakla kalmadık biz aynı zamanda bunların uygulama eylem planlarını da yaptık. Yani Gümüşhane’mizde turizmle alakalı neler yapılabilir bunların hepsini biz buraya işlendirmeye çalıştık. Ve bunu da ilimizdeki yerel yöneticilerle birlikte istişare ederek yaptık” dedi.
Gümüşhane Belediye Başkanı Ercan Çimen ise yaptığı konuşmada 2014 seçimlerinden önce seçim beyannamesinde Halgent Şelalesi projesinin olduğunu fakat Çevre Yolu çalışmalarından dolayı projeyi ertelediklerini ve alternatif proje arayışı içine girdiklerini belirterek, “Tabiat Parkı yapalım diye çıktığımız yolda o dönem Genel Müdür Yardımcımız olan hemşehrimiz Nurettin Taş ile birlikte 84 dönüm arazi belirleyerek Gümüşhane Belediyesine aktardık. Orada şehir ile bağlantı kurmak için de teleferik projesini ekledik. İnşallah şehrimiz için hayırlı olur. Bize bu gücü veren ve bize bu yol haritasına çizen Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakanımız Binali Yıldırım ve Orman ve Su İşleri Bakanımız Veysel Eroğlu başta olma üzere tüm bakanlarımıza, milletvekillerimize, genel müdürlerimize, bölge ve il müdürlerimize teşekkür ediyor, projenin hayırlı uğurlu olmasını diyorum” şeklinde konuştu.
VALİ YAVUZ’A LİMNİ GÖLÜ TABLOSU
Programın sonunda Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Nurettin Taş tarafından Trabzon Valiliği görevine atanan Vali Yücel Yavuz’a Gümüşhane’nin Torul ilçesine bağlı Zigana köyü sınırları içerisinde bulunan Limni Gölünün fotoğrafının yer aldığı tablo hediye edildi.