İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin desteğiyle bu yıl ilk kez düzenlenen “Kemalpaşa Dereköy-Gökyaka Bal Festivali”, birbirinden renkli görüntülere sahne oldu. Organik ve lezzetli balıyla ünlü Kemalpaşa ilçesinin Dereköy ve Gökyaka mahalleleri, Büyükşehir Belediyesi'nin desteğiyle festivale evsahipliği yaptı. Açılışta konuşan Dereköy-Gökyaka Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Hüseyin Kanlı, köydeki genç nüfusun giderek azaldığını, bundan büyük üzüntü duyduklarını söyledi. Kanlı, “Köyümüzde ürettiğimiz ballarımız, zeytinlerimiz organik. Kirazımız çok güzel. Gelin birlik olalım, çocuklarımızı köyde tutalım. Onları burada tutarsak, hep birlikte çalışırsak daha temiz çevreye, daha çok temiz ürüne sahip olacağız.” dedi.

KÖYLÜLERDEN RES’E TEPKİ VAR

Dereköy Muhtarı Nurettin Yıldız ise 580 nüfuslu köyün dağından bal, ovasından yağ aktığını söyleyerek, festivalin düzenlenmesini sağlayan ve ova yollarını asfaltlayan Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür etti. Muhtar Yıldız, köye kurulmak istenen rüzgar enerji santralına (RES) tepki göstererek, “Biz enerjiye karşı değiliz ama bu türbinlerin köyümüzün yakınına kurulması doğru değil. Temiz doğamızın bozulacağından endişeliyiz. Bu konuda bize destek olunmasını istiyoruz.” dedi.

‘ÜRETİMİ DESTEKLEMEK İÇİN HAZIRIZ’

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise Dereköy’deki bal üretimini desteklemek için hazır olduklarını belirterek, ilk adımı soğuk hava deposu ve paketleme tesisi için atabileceklerini söyledi. Kocaoğlu, “Tarımı kalkındırmak, köylünün hayatını kolaylaştırmak için her türlü desteği veriyoruz, vermeye de devam edeceğiz. Hangi köyde kimin kalkınmak ve iş yapmak için neye ihtiyacı varsa bizden açık kart. Yasal olmak kaydı şartıyla emrinize amadeyiz. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin bütçesi de, elemanı da emrinize amadedir.” diye konuştu.

‘ENERJİYE DEĞİL, HARİTA ÜZERİNDEN YAPILAN HESAPLARA KARŞIYIZ’

Dereköy'e kurulmak istenen rüzgar türbinleriyle ilgili de konuşan Başkan Kocaoğlu, enerji üretimine karşı olmadıklarını ancak Ankara'da harita üzerinden yapılan hesapların bu bölgenin bitki örtüsüyle, burada yaşayan insanlarla örtüşmediğini söyledi. Buzdolabının çalışması için enerjiye ihtiyaç olduğunu ancak RES'lerin ve nükleer enerji santrallerinin, merkezî hükümet tarafından tek başına karar verilerek yapılmaması gerektiğini savunan Kocaoğlu, “Bunlar yapılırken Ankara tek başına karar vermeyecek. Büyükşehir belediyesi, ilçe belediye, kaymakamı, valisiyle hep birlikte karar verilecek. Bu kararlar doğru verildiğinde de buradaki bal ve zeytin etkilemeyecek.” dedi.