Sendika temsilcilerine 1 Mayıs 2014 günü Taksim ve çevresinde yaşanan olaylarla ilgili açılan davanın ilk duruşması 6 Şubat'ta yapılacak. Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı'nda görülecek dava hakkında sendikalar adına basın açıklaması yapan DİSK Genel Başkanı Kani Beko, “Faşizmin amacı ayakkabı kutularının kaçak sarayların asgari ücretten pahalı kadehlerin bekasını korumaktır. 6 Şubat’ta Çağlayan’da emekçiler faşizmi yargılayacak.” ifadesini kullandı.

DİSK Genel Merkezi’nde açılan davaya ilişkin düzenlenen basın toplantısına DİSK Genel Başkanı Kani Beko’nun yanı sıra, KESK Genel Başkanı Lami Özgen ve diğer sendikal örgütlerin temsilcileri katıldı. Sendikalar adına ortak basın açıklamasını Kani Beko okudu.

Taksim’in 1 Mayıs alanı olduğunu ve yargılanamayacağını savunan Beko, “Padişah fermanını yazdı. O ferman bizi 6 Şubat 2015’te Çağlayan Adliyesi’ne çağırıyor. 2014 1 Mayıs’ı ile ilgili DİSK Başkanı Kani Beko, Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, KESK Eş Genel Başkanı Lami Özgen, TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı, dönemin TTB Merkez Konseyi Başkanı Ahmet Özdemir Aktan hakkında İstanbul 28. Asliye Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı.” diye konuştu.

Basın mensuplarına bazı fotoğraflar gösteren Beko, “Biz 1 Mayıs günü yürüyüşe geçmeden önce emniyet görevlileri ile görüşmeler yaptığımız anda polislerin taş yağmuruna tuttuğunu belgeler ve fotoğraflarla ispat etmiştik.” dedi.

İşçileri Taksim’e çağırmanın suç olmadığını söyleyen Beko, “İşçileri 1 Mayıs’ta Taksim’e çağırmak değil, bunu engellemek suçtur. İşte bu nedenle fermanın çağırdığı zamanda çağırdığı yerde elbette biz olacağız. 6 Şubat Cuma günü saat 09.00’da Çağlayan Adliyesi’nde hazır bulunacağız. Bu fermana karşı bizler kendimizi değil davamızı savunmak için orada olacağız. Bu fermana karşı savunma yapmaya değil, milyonlarca işçi ve emekçi adına bu fermanı yargılamaya adliyeye gideceğiz. 6 Şubat’ta emekçiler Çağlayan’da faşizmi yargılayacak. Çünkü faşizmin amacı emeği ile geçinenlerin açlık sınırının altında ücretlerle çalışırken sessiz kalması ölürken bile çığlık atmaması taşeron köleliğinin sürmesidir. ” ifadelerini kullandı.

Konuşmasında 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmalarına da atıfta bulunan Beko şöyle devam etti: “Faşizmin amacı; ayakkabı kutularının kaçak sarayların asgari ücretten pahalı kadehlerin bekasını korumaktır. 6 Şubat’ta Çağlayan’da emekçiler faşizmi yargılayacak. Çünkü mücadele ederek direnerek mahkemelerde haklılığımızı tescil ettirerek kazandığımız 1 Mayıs alanımızı savunmak 1977 başta olmak üzere 1 Mayıslarda katledilen arkadaşlarımızın anısını yaşatmak bizlerin görevidir. Gelin AKP faşizmini hep beraber yargılayalım. Bütün emekçileri bu fermanı yırtmaya çağırıyoruz.”