Yaklaşık 1 milyon adayın ter dökeceği 2015 Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) başladı.

KPSS sabah oturumu 09.30’da başladı. Adaylar erken saatlerde aileleriyle sınav merkezlerine geldi. Polis arama noktasından geçen adayların üzerindeki bozuk para, anahtar gibi metal ve diğer eşyalar girişe bırakıldı. Geç kalan bazı adaylar koşarak içeri gitti. Aileler ise dışarıda çocuklarını heyecanla beklemeye başladı. Bazı ailelerin Kur’an-ı Kerim okuduğu görüldü.

“DÜNYANIN EMEĞİNİ VERİYORSUNUZ SONUÇTA ADAMI OLANLAR İSTEDİĞİ YERE ATANIYOR”

Çocuğunu sınava getiren bir anne, kızının bir yıldır sınava hazırlandığını söyledi. Tek dileğinin kimsenin hakkının yenmemesi olduğunu anlatan anne, “Sınava girmeden gidip bir yerlerde memuriyete başlayanlar da lütfen utansınlar. KPSS dışında dünya kadar atama oluyor. Ben de devlet memuruyum. Neler olduğunu az çok bizler de görüyoruz. Yazık bu çocuklara, bu çocukların haklarını yemesinler. Başka hiçbir şey istemiyoruz. Herkes hak ettiği yere gitsin. Dünyanın emeğini veriyorsunuz, dünyanın parasını harcıyorsunuz; sonuçta adamı olanlar, hükümete yakın olanlar, istediği yere atanıyor. Bu çocuklar da böyle perişan oluyor. Bütün çocuklara Allah yardım etsin, ben sadece kendi çocuğum için istemiyorum bunu.” şeklinde konuştu.

Öğleden sonraki oturum ise 14.00'de başlayacak. KPSS ülke genelinde 81 il merkezinde ve Lefkoşa'da Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nce (ÖSYM) gerçekleştirilecek. Sınav, cumartesi ve pazar günü sabah ve öğleden sonra olmak üzere toplam 4 oturum şeklinde gerçekleştirilecek. Tüm adayların, cumartesi sabah oturumuna girmesi ve genel yetenek, genel kültür testlerini cevaplaması gerekiyor. Öğretmen kadrolarına atanmak isteyenler, sınavın cumartesi öğleden sonraki oturumuna ve alanlarına bağlı olarak da 12 Temmuz'da yapılacak, Öğretmenlik Alan Bilgisi Testine (ÖABT) de katılacak.