Türkiye’nin önemli tarım bölgelerinden biri olan Yozgat’ta bir çiftçi 10 dekar buğday ekili tarlasına kurduğu kapanlarla 300 fare yakaladı.

Yerköy İlçesine bağlı Orhan Köyü çiftçileri,ekili hububat alanlarına büyük zarar veren tarla faresi ile mücadelede kimyasal yada biyolojik yöntemler yerine eskiden evlerde kullanılan fare kapanı ile mücadeleyi tercih ediyor. Bahtiyar Yaşar, isimli çiftçi 10 dekarlık buğday tarlasını gezdiğini ve tarlanın her tarafında ürünlere tarla faresinin zarar verdiğini belirterek kapanla mücadeleye başladığını söyledi. Köyde tek geçim kaynağının çiftçilik olduğunu vurgulayan Yaşar, “Tarla faresi ile mücadeleye haftalar önce başladım. Tarlayı gezdiğimde her tarafında farenin ekine zarar verdiğini gördüm. Doğaya ve diğer yabani hayvanlara zarar vermemek için düşündüm ve kapanla mücadele yapmaya başladım.” dedi.

Kapanları farenin zarar verdiği bölgelere yerleştirdiğini, peynir yada diğer yiyecek kullanmadığını anlatan Yaşar, “Bu kapanları farenin yediği ve buğdayları taşıdığı deliğin önüne uygun bir şekilde koyuyorum. İçine peynir yada diğer yiyeceklerden koymaya gerek yok. Bir gün sonra geldiğimde kapanda mutlaka fare yakalanmış oluyor. Bu yöntem fare ile mücadelede en doğal yöntemdir. Çünkü, yılan, tilki, kartal gibi diğer yırtıcı yada sürüngen hayvanlara zarar vermiyorsun. Bu mücadelemi 2 hafta daha sürdüreceğim. Şu ana kadar 10 dekarlık buğday tarlamda bu kapanlarla 300 fare yakaladım. Bu yakaladığım farelerin bir kısmını evdeki kediye götürüyorum geri kalanını da burada tilki yada diğer hayvanlar yemesi için bırakıyorum.“ diye konuştu.

Hakan Özer de tarla faresi ile kapsamlı mücadele edilmesi gerektiğini ifade ederek, “Köyümüzde arkadaşımız kapanlarla tarlasındaki fareleri fare kapanı ile yakaladı. Bizim de ekili arazimize tarla faresinin zarar verdiğini gördüm. Komşumuz mücadelesini bitirmek üzere ve fare kapanı fazla olduğu için şimdi benim tarlama gidip oradaki tarla farelerinin zarar verdiği yerlere bu kapanı koyacağız. Bende şuan onla birlikte mücadelenin nasıl yapıldığını ve kapanı nasıl kurduğunu öğrenmek için birlikte kapanları kuruyoruz.” şeklinde konuştu.