Manisa'nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014 tarihinde, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye ait Eynez maden ocağında meydana gelen ve Türkiye'yi yasa boğan faciada 301 madencinin şehit olmasıyla ilgili davanın duruşmasına bugün 09.30'da başlandı. Dava, Akhisar Belediyesi'nden 4 yıllığına kiralanan Bülent Ciğeroğlu Kültür Merkezi'nde görülüyor.

Bülent Ciğeroğlu Kültür Merkezi’nde 11 ay sonra görülmeye başlanan davada, yaklaşık bin polis görev yapıyor. Duruşmaların en az 10 gün kesintisiz sürmesi bekleniyor. Davanın görüleceği salonun olduğu bölgede geniş güvenlik önemleri alındı. Şehit madencilerin alileri ve yakınları önceden belirlenen ve listeye göre duruşma salonuna alındı. Duruşmayı takip etmek isteyen basın mensupları ise polis tarafından iyice arandıktan sonra kendilerine ayrılan bölgeye alındı. Duruşmanın yapılacağı salona 1 kilometre mesafeden itibaren önlem alınıp üç aşamalı barikat kuruldu, ayrıca 112 Acil Sağlık ekipleri ve bir TOMA hazır bekletildi.

8 TUTUKLU SANIK AKHİSAR’A GETİRİLMEYECEK

Duruşmalar, Adalet Bakanlığı'nın mahkemeye 19 Mart 2015'te gönderdiği yazıya istinaden Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nin 24 Mart'ta aldığı kararla Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile yapılacak. Halen Aliağa Şakran Cezaevi'nde tutuklu bulunan 8 sanık, adil yargılamanın kişi hürriyetine ilişkin kuralları ve can güvenliği gerekçesiyle Akhisar'a getirilmeyecek. Daha önce de gündeme gelen yargılama usulüne göre Aralarında Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru ve İşletme Müdürü Akın Çelik'in de bulunduğu 8 sanık halen tutuklu bulundukları İzmir Aliağa Şakran Cezaevi'nden mahkeme salonuna ekran ile bağlanacak. Avukatları ise mahkeme salonunda bulunacak.

Duruşmanın yapılacağı salon ve çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındı. Manisa, İzmir, Çanakkale, Balıkesir ve birçok çevre il ve ilçelerden gelecek desteklerle birlikte yaklaşık bin polis güvenliği sağlıyor. Bazı sivil toplum kuruluşlarının gösteri ve açıklama yapacağı gözönüne alınarak, salonun 1 kilometrelik alanında çeşitli güvenlik önlemleri alındı, üç aşamalı barikat kuruldu. Bu arada içeriye alınmayan bir kişi ile polis arasında arbede yaşandı.

AİLELER, 8 TUTUKLU SANIĞIN GELMEMESİNE TEPKİ GÖSTERDİ

Şehit yakınları güvenlik bariyerinin girişinde bekletiliyor. Duruşma salunana listede ismi olan madenci aileleri alınacak. Listede ismi olmayan madenci yakınları salona alınmayacak. Gözü yaşla madenci işleri ve yakınları, tutuklu 8 sanığın duruşma salonuna getirilmeyecek olmasına tepki gösterdi. Tutuklu sanıklarında orada olması gerektiğini dile getiren şehit madenci yakınları, Türkiye'de adalet olmadığını savundu. Faciada hayatını kaybeden bir madencinin kızı, duruşmayı takip etmek için okula gitmediğini söyledi. Şehit madencinin kızı, "Bize bu acıyı yaşatanlar burada yok. Acımız hala taze. Bu faciaya sebep olanlar, buraya gelip hesap vermeliler." dedi. Bazı madenci yakınları da 8 tutuklu sanığın getirilmemesine tepki göstererek, "Burada olsalardı onların yüzüne tükürürdük. Çocuklarımız her gün, 'Babamız nerede?' diye soruyor. Onlara cevap veremiyoruz." diye konuştu.