Sakarya Erenler Belediyesi'nin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı işbirliği ile birlikte başlattığı Kentsel Dönüşüm projesinde binalar yükselmeye başladı.

Erenler Belediye Başkanı Cavit Öztürk, 1 Şubat’ta yapımına başlanan birinci etap birinci kısımlık 280 konut ve bir işyeri ile ilgili basın mensuplarına inşaat alanında bilgi verdi. Öztürk yaptığı açıklamada, kentsel dönüşüme zorunluluktan dolayı başladıklarını, Erenler'de imara açık alanın çok az olması sebebiyle eski yapılanma bölgesinde kentsel dönüşümden başka bir çare olmadığını söyledi. Bu zaruret neticesinde bakanlığa müracaat ettiklerini ifade eden Öztürk, dönüşüm sürecinin aşamaları ile ilgili şunları kaydetti: “Bakanlığa müracaatımızda 'bize bu işe girmeyin, sizi aşan bir proje, sıkıntı doğar' demişlerdi. Ancak biz kendimize güvendik. İnandık. Neticede Türkiye’de Bakanlık tarafından ilk onaylanan kentsel dönüşüm projesi oldu. Sonra bize Bakanlık tarafından 'bu süreci siz mi yürüteceksiniz yoksa bize mi bırakacaksınız' diye bir soru geldi. Israrla 'bizim yöneteceğimizi' söyledik. Bakanlığa bırakmış olsaydık biz burada hiçbir şeye müdahil olamazdık. Bütün sorumluluğu üzerimize aldık. Biz tüm gövdemizi taşın altına atarak bu yola çıktık. Sayın Bakanımız ve Kentsel Dönüşüm Dairesi Genel Müdürü Vedat Gürgen sayesinde her sıkıntıyı onlarla birlikte aştık. 6 buçuk ayda inşaatların ne hale geldiğini herkes görüyor. Böyle başladık ve bu günlere kadar geldik”

Kentsel dönüşümle ilgili ilk etapta 49 hak sahibi vatandaş olduğunu dile getiren Öztürk, sadece bir vatandaşın ısrarla anlaşmak istemediğini onun da parasının bankaya yatırıldığını hatırlattı. Öztürk, “Parayı az buldu herhalde mahkemeye verdi. Sonucu bekliyoruz. Yani yüzde 100’e yakın bir mutabakat var. Herşeyi değerlendirmeye tabi tutmak sureti ile hak sahibi olan vatandaşa değer biçildi. Denildi ki 'senin yerin karşılığı şu kadar metrekare anahtar teslim inşaat vereceğiz' dedik. Muvafakatlarımız bu şekilde oldu.” dedi.

İKİNCİ ETAPTA BİN 71 KONUT YAPILACAK

İkinci etap ile ilgili vatandaşlarla görüşmelerin devam ettiğini belirten Başkan Öztürk, “184 dönümlük bir alan ve bin 71 konut üreteceğiz. Hak sahibi sayısı da fazla. Onlarla görüşmelerimiz devam ediyor. 'Ben vermiycem, kabul etmiyorum diyen yok.' Görüşmeler bitip muvafakatlar tamamlandıktan sonra ihalesine çıkıp inşaatlara başlayacağız.” bilgisini verdi.

Kentsel dönüşüm bölgesinde yeri olmayan vatandaşlar ile ilgili açıklama da yapan Başkan Öztürk, “İsteyen vatandaşımız buradan mülk sahibi olabilecek. Neticede burada üretilen konut sayısı çok fazla. Ancak ilk aşamada burada hak sahipleri alacak. Geri kalanını şu anda satmıyoruz. Bir sonraki etaba bırakıyoruz. Ancak büyük ihtimalle resmi satışlarımız önümüzdeki yıl başlar.” diye konuştu.

'10 ŞİDDETİNDEKİ DEPREME DAYANIKLI'

Yapılan binaların depreme dayanıklı olduğunu vurgulayan Öztürk, depremde tek katlı, 6 katlı binaların da yıkıldığını hatırlattı. Öztürk,şunları kaydetti: “5 kata neye göre, nasıl karar verdik. Öncelikle zemin etütleri yapıldı. Kararı tek biz vermedik. Bakanlık burada yapılan zemin etütleri çalışmaları sonucunda 'şu şartlar yerine getirilmek kaydıyla bu kat yapılabilir' şeklinde bu kararı verdi. Yer altına bir kat iniyoruz, bodrumumuz var. Onun yanında zeminden 15,5 m derinlikte yani kazı itibari ile 12 metre derinliğe her binanın altına 100 ila 130 arasında olmak kaydıyla 80 santimetre çapında beton bloklar kazıklar çaktık ve kayaya sapladık. Bu hesaplamalar yapılırken 10 şiddetindeki deprem baz alınarak yapıldı."