Diyarbakır'da HDP mitingindeki bombalı saldırıda ihmali olan müdür yardımcıları, cinsel taciz olayıyla ilgili hakkında soruşturma açılan komiser terfi ettirilirken çok sayıda başarılı amir ve komiserler terfi ettirilmedi. Terfi için mülakata giren ‘doçent' unvanına sahip ve 100'ün üzerinde takdir belgesi olan bir emniyet amiri terfi ettirilmeyenler arasında yer aldı.

Zaman gazetesinden İsmail Avcı'nın haberine göre, meslek hayatı başarı ve takdir belgeleriyle dolu olan doçent unvanlı polis amirinin mülakatı 30 saniye sürdü. Mülakatla emniyet amirinin, 4. sınıf emniyet müdürlüğüne yükselmesi önlendi. Terfi kurulunun amire, “En son hangi kitabı okudunuz?” sorusunu yönelttiği, amirin de “Doçentlik savunmam ile ilgili bir kitap okudum” cevabını verdiği, bunun üzerine mülakatın bitirildiği öğrenildi. Terfi kurulu 30 saniye süren mülakatın ardından emniyet amiri için ‘terfi almaması yönünde kanaate varıldı' kararını verdi. Terfilerde, emniyette yaklaşık iki yıldır yapılan fişlemelerin etkili olduğu belirtildi. Terfi kurulunun, il emniyet müdürlüklerinin kendilerine gönderdiği listelere göre karar verdiği iddia ediliyor.

Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü'nde taciz olayı skandala dönüşmüştü. İstihbarat Şube'de görevli komiser T.M., Terör Şube'de görevli kadın polis memuru S.A.'yı taciz etmiş, kadın polis, “Komiserim ben evli bir kadınım. Lütfen buna son verin.” demesine rağmen taciz devam etmiş, çaresiz kalan kadın polisin, durumu kendisi gibi polis olan eşi H.A.'ya anlatması üzerine H.A., tacizle suçlanan komiser T.M.'ye silah çekmişti. Kadın polis memuruna tacizle suçlanan komiserle ilgili soruşturma açılmayıp 3 hafta geciktirildi. Bu süre içinde komiser terfi edip başkomiserliğe yükseldi. Emniyet Genel Müdürlüğü terfi yönetmeliğine göre soruşturma geçiren emniyet personeli terfi ettirilmiyor. Cinsel taciz gibi ‘yüz kızartıcı' suçlarla ilgili soruşturma sonuçlanıncaya kadar terfi askıya alınıyor. Gecikmenin ardında ise Diyarbakır Emniyet Müdür Yardımcısı İ.B.'nin olduğu öne sürüldü. Daha önce 29 defa soruşturma geçiren komiserin taciz dosyasını ise en yakın arkadaşlarından birinin yürüteceği öğrenildi. Aynı komiserin daha önce Çevik Kuvvet Şubesi'nden bir kadın polisi taciz ettiği ileri sürüldü.