Türkiye´nin önemli çilek üretim merkezlerinden Mersin’in Silifke ilçesine bağlı Keşlitürkmenli Mahallesinde 1000 metre rakımda Silifke çileği yetiştiriliyor. Sahilde yetiştirilen çileğin kasım ayında örtü altında başlayan hasadı 8 ay sürerken, yaylada başlayan çilek üretimi ile bu süre 12 aya kadar uzatılmış oldu. Çileğin alıcısı üreticinin ayağına kadar gelip kilosu 5 liradan alıyor.

Taşlarla dolu araziyi temizleyip tarla haline getiren çiftçi Fatih Topçu, hasadına yeni başladığı çileklerin fiyatından da rekoltesinden de oldukça memnun olduğunu, sahilde 3 ay süren açıkta çileğin hasadının yaylada 5 ay sürdüğünü böylelikle rekoltesinin de yükseldiğini kaydetti.
1000 metre rakımlı dağlık arazide çilek üretimini ilk defa geçen sene yaptığını ve beklentisinin üzerinde bir sonuç alınca bu üretime devam ettiğini aktaran Topçu, “Geçen senelerde 1000 rakımlı bu arazide çilek ekip deneme yapmıştık. Denememiz sonuç verdi ve üretim yapıyoruz. Silifke merkezdeki çilekten daha iyi tadı ve aroması var. Burada Nisan ayının 20’sinden Aralık 15’e kadar çilek hasadı yapıyoruz. Silifke merkezde ise Mart’ta başlar ve 3 ay sürer. Silifke merkezde de çilek bahçem var oradan da üretim yapıyoruz. Yılın 12 ayı Silifke’de çilek üretiyoruz. Kalitesi, aroması aşağıdan daha iyi bu çileğin. Burada topluyoruz alıcılarda buradan gelip 2,5 liradan 5 liraya kadar alıyorlar. Tek sorunumuz ulaşım ve su sıkıntısı” dedi.

'ÇİLEĞİN REKOLTESİNDEN, FİYATINDAN VE AROMASINDAN DA ÇOK MEMNUNUZ'

Çileklerin sahilde hasadının bittiğini belirten tüccar Cengiz Özer ise “Yaylada üretilen Silifke çileği aşağıdakinden daha güzel. Burası doğal ortamda yetişiyor. Lezzeti çok farklı, dayanması daha iyi. Biz buradan malı topluyoruz yol kenarlarında arkadaşlarımız var tablalara koyuyoruz gelip geçen yolcu arkadaşlar organik çilek olarak tadına baktıkları zaman alıyorlar, günübirlik satıyoruz.” dedi.

Yayla çileğinin sarp araziler arasında yetiştirildiğinden ulaşımında zorlanan tüccarlar yinede çilekleri üreticinin ayağından alıp tüketiciye ulaştırıyor.