Eskişehir’de Gezi Parkı eylemleri sırasında Hatay’da öldürülen Ahmet Atakan için yapılan eylem sırasında, caddeyi ve tren yolunu 4 saat süreyle ulaşıma kapattıkları gerekçesiyle haklarında bir ila 8 yıl arasında hapis cezası istenen 110 kişinin yargılanmasına başlandı. Aralarında, CHP’li Odunpazarı Belediye Başkan Yardımcısı Erdal Ceferoğlu, öğretmen, öğretim elemanı, öğrenci ve emeklilerin de bulunduğu 110 şüpheli hakkında, toplamda 900 yıl hapis cezası isteniyor.

Eskişehir’de, 10 Eylül 2013 günü akşam saatlerinde bir grup, Üniversite Caddesi üzerindeki Espark AVM önünde buluşarak, ‘Eskişehir Direniş Forumu ve Ahmet Atakan ölümsüzdür.’ pankartı ile yürüyüşe geçti, bu esnada yolu araç trafiğine, sonra da bağlar bölgesindeki tren hemzemin geçidi 4 saat süreyle kapatıldı.

SAVCI HAPİS CEZASI İSTEDİ

Polisin şikayeti üzerine terör olaylarını soruşturan Cumhuriyet Savcısı Aydın Tekin, CHP’li merkez ilçe Odunpazarı Belediye Başkan Yardımcısı Erdal Caferoğlu, öğretmen, öğretim elemanı, öğrenci ve emeklilerin de bulunduğu 110 şüpheli hakkında iddianame hazırladı. Caddenin ve tren yolunun 4 saat 20 dakika süreyle kapatıldığı, eylemin barışçıl amaç taşımadığı, kamuya açık kara yolu ve tren yolunu uzun süre ulaşıma kapattıkları belirtildiği iddianamede, eylemin toplanma ve örgütlenme özgürlüğü kapsamında olmadığı, suç teşkil ettiği ve şüphelilerin cezalandırılmaları gerektiği kaydedildi. Bu arada, eyleme katılan üç kişinin yaşları küçük olması nedeniyle, haklarında işlem yapılmasından vazgeçildi.

İddianame, 3. Asliye Ceza Mahkemesi'nce kabul edildi ve 110 şüphelinin yargılanmasına bugün başlandı. Duruşma, sanık sayısının fazla olmasından dolayı adliye konferans salonuna alındı. Aralarında öğretmen, öğretim elemanı, öğrenci ve emeklilerin de bulunduğu 110 sanığın teker teker adres tespiti yapıldı. Ardından savunma yapan avukatlar, sanıkların eylem haklarını kullandıklarını vurguladı. Mahkemenin ilk duruşmada beraat kararı vermesini isteyen şüpheli avukatları, iddianamede eksik olduğunu savunarak, '4 saat tren yolunun kapatılması sonucunda sanıklar hakkında yüksek miktarda hapis cezası istendiğini savundu.

'CADDE DEVLET BÜYÜKLERİ İÇİN, TREN YOLU DA İNŞAAT İÇİN KAPATILIYOR'

Devlet büyüklerinin şehre gelmesinde yolların kapatılmasını ve hemzemin geçidin önceki yıllarda bakım nedeniyle bir yıl kapalı kalmasını örnek gösteren avukatlar, “Cumhurbaşkanı ve Başbakan geldiği zaman birçok yol trafiğe kapatılıyor. Kapatıldığı iddia edilen o hemzemin geçit tadilat dolayısıyla neredeyse 1 yıl kapalı kaldı. O duruma işlem yapan oldu mu? Vatandaşlar o yolu 1 yıl kullanmadı.' diye konuştu. Mahkemeye heyeti, avukatların şüpheliler hakkında ilk duruşmada beraat karar verilmesine yönelik talebini reddetti. Ardından mahkeme heyeti sanıkların ifadelerini almaya başladı.