Eskişehir’de 2011 yılının aralık ayında yanarak, kullanılamaz hale gelen merkez Kuyucak köyündeki Osmanlı yadigarı 110 yıllık tarihi cami için aradan 4 yıla rağmen hiçbir çalışmanın yapılmadığı ortaya çıktı.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Eskişehir İl Başkanı Ayhan Sezer, Kuyucak köyüne yaptığı ziyarette, 4 yıl önce yanan 110 yıllık tarihi cami için hükümetin ve yetkililerin hiçbir çalışma yapmadığını gördüğünü söyledi. Bacasının tutuşması sonucunda 2011 yılının aralık ayında yanarak, kullanılamaz hale gelen merkez Kuyucak köyünde buluna 110 yıllık tarihi cami için aradan 4 yıldan fazla bir süre geçmesine rağmen hiçbir çalışmanın yapılmadığını anlatan Başkan Sezer, “Her fırsatta inançtan, tarihten dem vuran AKP Hükümeti tarafından 110 yıllık cami için hiçbir şey yapılmamıştır.” dedi.

Tarihi camiye sahip çıkılmamasına sert tepki gösteren Başkan Sezer, “Her fırsatta halkımızın dini konulardaki hassasiyeti üzerinden siyaset yapan, yeri geldiğinde Küba’ya bile cami yapmaktan bahseden AKP hükümetinin, konu gerçek inananlar ve kendi insanlarımız olunca bir türlü çözüm üretemiyor. 110 yıllık geçmişi ile tarihi bir eser sayılabilecek Kuyucak köyü camiinin şu anki durumu içler acısıdır.” diye konuştu.

“HALK DEPODA NAMAZ KILIYOR, CAMİNİN HARABELERİ ARASINDA KOYUNLAR OTLUYOR”

Köy halkı ibadetlerini camileri olmadığından, depodan bozma bir yerde yapmaya çalıştığını dile getiren Başkan Sezer, caminin harabeleri arasında ise hayvanların dolaştığını ve gölgelik olarak kullandığını kaydetti. Başkan Sezer, şöyle dedi: “Yaşanan bu manzara Gayri Müslim bir ülkede olmuş olsa, ortalığı ayağa kaldırarak yüksek perdeden yaygara koparanların, kendi ülkemizde yaşana durum karşısında sessiz kalmaları, tutarsız politikalarını ve dini hassasiyetlere bakışlarında ki ciddiyetsizliklerini göstermektedir.”

“VAKIFLAR İŞİ DURDURMUŞ, AJANSIN PARASI YETMEMİŞ”

Vakıflar Genel Müdürlüğü konu ile ilgili çalışmalarını durdurduğunu öğrendiklerini ifade eden Sezer, Eskişehir’in kültür miraslarının yenilenmesi ve kalkındırılması için kurulan Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansının ayırmış olduğu bütçenin ise caminin restorasyonu için yetersiz kaldığını ve bu nedenle çalışmanın yapılmadığını öğrendiklerini ifade etti.

CAMİ NASIL YANDI

10 Aralık 2011 günü meydana gelen olayda, kömür sobasıyla ısıtılan caminin bacası henüz belirlenemeyen nedenle tutuştu. Kısa sürede büyüyen yangın Osmanlı’dan yadigar kalan 110 yıllık caminin her yanını sardı. Vatandaşlar ve itfaiye ekiplerinin müdahalesi sonucu söndürülen yangında cami kullanılamaz hale gelmişti