Sağlık Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ile önemli bir protokole imza attı. İki bakanlık arasında imzalanan ‘Acil Sağlık Hizmetleri Personelinin Adli Vakalarda Maddi Delillere Yaklaşım’ protokolü ile 112 Acil servis çalışanlarına adli vakalarda maddi delillere yaklaşım ve hukuki sorumluluklar konusunda eğitim verilecek. Çalışma ile sahada yaşanan ve yaşanacak olan adli vakalarda acil sağlık hizmetleri personelinin, tıbbi müdahalenin yanı sıra hukuki boyutta da doğru yaklaşımını sağlanacak.

Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü arasında ‘Adli Vakalarda Maddi Delillere Yaklaşım Eğitimi Ve İşbirliği Protokolü’ imzalandı. Protokol, hastane öncesi acil sağlık hizmeti veren personele, adli vakalarda maddi delillere yaklaşım ve hukuki sorumluluklar konusunda bilgi ve tutum kazandırılmasına yönelik eğitim çalışmalarının yürütülmesi amacıyla imzalandı. Protokol ile sahada yaşanan ve yaşanacak olan adli vakalarda acil sağlık hizmetleri personelinin, tıbbi müdahalenin yanı sıra hukuki boyutta da doğru yaklaşımını sağlanacak. Ayrıca bu konudaki hukuki sorumlulukları konusunda farkındalık oluşturulacak.

Olay yerinde güvenliğin sağlanması, emniyet güçlerinin asli görevleri ancak yapılan araştırmalar, olay yerine genellikle ilk olarak ambulansın geldiğini bu nedenle olay yeri güvenliğini sağlamak ambulans ekibine kalmakta. Protokol; eğitimlerin planlanması, eğitim materyallerinin hazırlanması, pilot olarak belirlenecek bir ilde acil sağlık hizmetleri personeline eğitim verilmesi, pilot uygulama sonuçlarına göre eğitimlerin tüm illere yaygınlaştırılmasını kapsamakta. Eğitimler, emniyet genel müdürlüğünce belirlenecek, alanında uzman personel tarafından yapılacak. Eğitimlerde personele adli vakalarda görevliler gelene kadar delilleri saklama ve koruma durumlarının önemi anlatılacak. Eğitime katılan personele katılım belgesi verilecek.

Eğitimlerde olay yeri, olayın özelliği yangın, trafik kazası, patlama, göçük, terör olayları vb. gelişebilecek tehlikeler, adli deliller, olayın üzerinden geçen zaman açısından değerlendirilmeler ile ilgili bilgiler verilecek. Olay yerinin doğru ve yeterince değerlendirilmesi, etkin güvenlik önlemlerinin de alınması ve olay yerindeki bulguların gözlenip değerlendirilmesi bilgileri de katılımcılara iletilecek.

Her türlü kaza, yaralanma veya ölümle sonuçlanan olaylar, intihar ve cinayet olayları gibi adli mercileri de ilgilendiren durumlarda delillerin korunması gerektiği belirtilecek. Adli mercilerce verilecek kararda, olay yerindeki delillerin değerlendirilmesi önemi anlatılacak. Adli delillerin yer değişikliği, tahrip edilmesi ya da yok edilmesi adli mercilerin yanlış karar vermesine ve kişi haklarının ihlaline neden olabileceği için sağlık personeli, acil tıbbi bakım uygularken ortamda yapılan değişiklikleri usulüne uygun yapması ve güvenlik güçlerine yaptığı çalışmalarla ilgili nasıl bilgi vereceği örneklerle anlatılacak. Örnek olarak giysinin kesilmesi, yaralının yerinin değiştirilmesi, üzerinde bulunan materyallerin alınması gibi olay ile ilgili tüm detayların titizlikle anlatılması istenecek.