Ankara’da Dikimevi Cemal Gürsel Caddesi üzerinde dün bir belediye otobüsünün kaldırıma çıkarak yayaların ve durakta bekleyenlerin arasına dalmasıyla 12 kişinin ölmesine neden olduğu kazanın yankıları sürüyor. Aralarında şehir plancıları, mimarlar, ulaşım uzmanları, bölge planlama uzmanlarının bulunduğu 'Ankara Ulaşım Dayanışması' da bir açıklama yaparak sorumluluğun Ankara Büyükşehir Belediyesi’nde olduğunu belirtti. Açıklamada, “Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin ulaşım politikaları can almaya devam ediyor.” denildi.

Kazayı ‘katliam’ olarak niteleyen Ankara Ulaşım Dayanışması, sorumluğunun da Büyükşehir Belediyesi’nde olduğunu belirtti. Açıklamada, “Bu katliamı otobüs şoförüne yıkması ya da 'fıtrat' diyerek üzerini örtmesi muhtemel olan Ankara Büyükşehir Belediyesi yıllardır Ankaralılara dayattığı özel araç ve sermaye odaklı ulaşım politikaları çerçevesinde ulaşımın doğru planlanmaması, toplu ulaşım sistemlerinin niteliksizleştirilmesine yol açması sebebiyle olayın baş sorumlusudur.” ifadelerine yer verildi.

Ankaralılar için ulaşımın ‘can alıcı’ hale geldiği belirtilen açıklamada, şehrin kontrolsüz büyütülüp, alt ve üst geçitler marifetiyle şehir için hız limitlerinin de sürekli arttırıldığına dikkat çekildi. Açıklamada, “‘Karayolu ulaşımı ucuzdur’ vurgusu yapan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’ten şu soruya yanıt vermesini istiyoruz: Bu hesabı yaparken insan hayatını kaç TL olarak ele alıyorsunuz?” denildi.

‘KAZA DEĞİL, KATLİAM DİYORUZ’

Ankara Ulaşım Dayanışması’nın açıklamasında son olarak şu değerlendirmelere yer verildi: “Bu politikalar karşısında raylı toplu taşıma sistemlerinin güvenli, konforlu ve eşitlikçi bir ulaşım olduğu çok açık bir gerçekliktir. Ankapark gibi saçma projelere kaynak aktarılırken raylı sistemlerin yatırım programına alınmamış olması da yaşanan bu felaketteki sorumlunun yine Melih Gökçek olduğunu göstermektedir. Ankara 2015 Ulaşım Ana Planı'nda bulunan ve hayata geçirilmeyen Mamak Merkez ve Tuzluçayır Ankaray projeleri hayata geçirilmiş olsaydı kuvvetle muhtemel bu kaza gerçekleşmeyecekti. Bugün yaşanan bu olayı kaza diye nitelendiremiyoruz ve bunun bir katliam olduğunun altını çiziyoruz. Hayatını kaybedenlerin yakınlarına baş sağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz.”