Eskişehir’de 12 Eylül 1980 askeri darbesini protesto eden, aralarında üniversite öğrencilerinin de yer aldığı 35 kişi, ‘toplantı, gösteri ve yürüyüş kanuna muhalefet’, ‘yolu araç trafiğine kapatma'dan 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanıyor.

Eskişehir'de 12 Eylül 2013 günü Üniversite Caddesi Espark Alışveriş Merkezi önünde aralarında üniversite öğrencileri ve sivil toplum kuruluşu üyesinin de bulunduğu çok sayıda vatandaş, 12 Eylül askeri darbesini protesto etmek için toplandı. Grup, darbeyi protesto eden çeşitli pankartlar açıp, sloganlar atarak buradan Yunus Emre Caddesi üzerine yürüyüşe geçti. Şehrin merkezindeki İbrahim Karaoğlan Caddesi'ne gelen ve buradan Yunus Emre Caddesi üzerindeki AK Parti il binasına doğru yürüyen grup, burada basın açıklaması yapmak istedi. Ancak polis, İbrahim Karaoğlan Caddesi'nin sonunda 12 Eylül’ü protesto eden göstericilerin önünü keserek Yunus Emre Caddesi'ne çıkmasına izin vermedi. Göstericilerin caddeye çıkması yönündeki ısrarı üzerine polis ile eylemciler arasında tartışma çıktı. Tartışma ardından arbede yaşandı. Bir süre devam eden arbedenin akabinde polis eylemcileri dağıttı.

Polis, kameralardan eylem sırasında taşkınlık yapan, yol üzerinde yürüdüğü iddia edilen 35 kişiyi tespit etti. Sonrasında savcılığa suç duyurusunda bulundu. Savcı hazırladığı iddianamede, aralarında üniversite öğrencilerinin de yer aldığı 35 kişi hakkında ‘toplantı, yürüyüş ve gösteri kanuna muhalefet’, ‘araç trafiğini yolu kapatma’ suçundan 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası istedi.

7. Asliye Ceza Mahkemesi, iddianameyi kabul etti ve söz konusu suçlardan dolayı 35 kişi hakkında yargılama başladı. 2 yıldan 6 yıla kadar hapis istemiyle hakim karşısına çıkan tutuksuz sanıklar, haklarındaki iddiaları kabul etmedi. Sanıklar mahkemede verdikleri savunmalarında, anayasal haklarını kullanarak, 12 Eylül darbesini protesto ederek, basın açıklaması yapmak istediklerini, ancak polis engeliyle karşılaştıklarını, yol kapatmadıklarını, suçsuz olduklarını belirterek beraatlerini istedi. Sanıkları dinleyen mahkeme eksik evrakların tamamlanması, olaya ilişkin gerekli delillerin toplanması için duruşmayı 5 Ekim 2015 tarihine erteledi.