Şubat 2015’de hizmete giren ve 12 milyon liraya mal olan Doruk-Derbent arası 900 metrelik telesiyej hattı, heyelan nedeniyle tehlike sinyalleri veriyor.

Türkiye'nin önemli kış turizm merkezleri arasında yer alan Ilgaz Doruk Otel’de 27 yıllık telesiyej projesi Şubat 2015 tarihinde hayata geçirilmişti. Çankırı Valililiğince gerçekleştirilen proje, Köylere Hizmet götürme Birliği tarafından finanse edilerek 2014 Nisan ayında 12 milyon TL bedelle ihale edildi. Telesiyej hattının açılışının ardından meydana gelen toprak kayması ile yatırımın heba olmasından korkuluyor.

İl Özel İdaresinin sürekli olarak çalışmalar yaptığı telesiyej alanı yetkililere ve vatandaşlara korku dolu anlar yaşatıyor. Telesiyejin yaklaşık olarak 10 metre yakınındaki toprak kaymaları endişeleri daha da arttırıyor.

Telesiyejin açılışında proje ile ilgili Vali Vahdettin Özcan şu ifadeleri dile getirmişti. “Bu tesis bir spor yatırımıdır. 40 adet kapalı kabini bulunan saatte 3 bin 200 kişiyi taşıyan ve ilk istasyon ile son istasyon arasına 3 dakikada ulaşılabilen bir tesis. Ben bu tesisin yapılmasında emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum.” ifadelerini kullanmıştı.

Ilgaz’da yapımı biten telesiyejin heyelan tehlikesi altında olması İl Genel Meclisinde görüşüldü. Meclis Başkanı Ruhi Şeker, telesiyej hakkında yaptığı açıklamada, “İl Özel İdaresinin yapmış olduğu ihalelerde bizim daimi üyelerimizde bulunuyorlar. Her şey şeffaf orada öngörülemeyen dağın yürümesi olayı var. Orada bir araştırma yapılıyor. Benimde bilgim var herhalde fore kazık çalışması yapılacak. İstinat duvarının orada çok fazla iş göreceğini düşünmüyorum. Oradaki çözümün fore kazıkla olacağı düşüncesindeyim. İnşallah o yatırıma herhangi bir zarar gelmeden bunun önüne geçilebileceği düşüncesindeyim. Telesiyej yapılırken zemin etütleri falan yapılmış sağlam olduğunu biz biliyoruz. Ama önündeki bir kısım yerin yağışın bol olmasından yerinden oynatılan toprakların akıtılması korku oluşturuyor. İnşallah öyle bir şey olmaz. Bu para hepimizin parası gerekli önlemler alınıyor.” şeklinde konuştu.