Diyarbakır’da billboarda asılı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın afişini yırttığı gerekçesiyle 12 ve 13 yaşındaki kuzenler hakkında 2 yıldan 5 yıla kadar ceza istemiyle dava açıldı. Psikiyatrinin raporunun ‘çocukların muhakeme yetisi yaşının gerisinde’ tespitine rağmen Adalet Bakanlığının 'Cumhurbaşkanına hakaret filinin oluştuğu' görüşü üzerine hazırlanan iddianame, Diyarbakır Çocuk Mahkemesi tarafından kabul edildi. Çocuklar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaret ettikleri gerekçesiyle aralık ayında hâkim karşısına çıkacak.

İddiaya göre, Diyarbakır’da semt pazarında çalışan babalarının yanından ayrılarak eve gitmekte olan 12 yaşındaki R.Y. ve dayısının oğlu R.T. yoldaki bilboarda asılı bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın fotoğrafını yırttı. Billboarda yakın bir noktada afişler için nöbet tutan Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü ekipleri, çocukları gözaltına aldı. Çocuk Şube Müdürlüğünde ifadesi alınan çocuklar serbest bırakıldı. Geçen yıl 1 Mayıs’ta yaşanan olayın üzerinden 17 ay geçtikten sonra dava açıldı.

Savcılık tarafından yürütülen soruşturma kapsamında Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden rapor alındı. Uzman doktorlar, çocukların psikososyal gelişim dönemine göre muhakeme yetisinin yaşının gerisinde olduğunu belirtti. Yani çocuk uzmanı doktorlar, iki çocuğun belirtilen suçu işleyebileceği yaşta olmadığı görüşünü belirtti. Savcılığın isteği üzerine Adalet Bakanlığı ise çocukların ‘Cumhurbaşkanına hakaret eylemini’ gerçekleştirdiği görüşünü bildirdi. Bunun üzerine çocuklar hakkında Türk Ceza Kanunu’na (TCK) göre ‘Cumhurbaşkanı’na hakaret’ suçundan dava açıldı. 12 yaşındaki R.Y. ifadesinde amacının hakaret değil, afişi eskiye satmak olduğunu belirtti. 13 yaşındaki R.T. ise "Resme çok dikkat etmedik, kimin olduğunu bilmiyorduk.” ifadelerini kullandı.

AVUKAT KORKMAZ: AİLELER DAVAYI ÇOK TUHAF KARŞILADI

Çocukların avukatı İsmail Korkmaz,Diyarbakır 1. Çocuk Mahkemesi’nce kabul edilen iddianameye göre müvekkilleri hakkında 2 yıldan 5 yıla kadar ceza istendiğini söyledi. Ailelerin çok üzgün olduğunu ve davayı tuhaf karşıladıklarını anlatan Korkmaz, “Çünkü çocukların cumhurbaşkanına hakaret edebilecek bir yaşta olmadıklarını biliyorlar.” dedi.

Davanın aralık ayında görüleceğini ve takipçi olacaklarını belirten Korkmaz, Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi olarak çocukları savunacaklarını kaydetti. Korkmaz, son günlerde Cumhurbaşkanı’na hakaret davalarının daha çok sosyal medya üzerindeki yorum ve paylaşımlardan kaynaklandığını ancak 12 yaşındaki bir çocuğun yorum yapamayacağını kaydetti. Korkmaz, dava açılma sayısındaki artışın cumhurbaşkanına hakaret suçunun geniş yorumlanmasından kaynaklandığını dile getirdi.