Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Doğa Bilimleri, Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi’nin öncülüğünde, Uludağ Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi ve Sakarya Üniversitesi’nin de katkıları ile düzenlenen 13. Uluslararası Yanma Sempozyumu Bursa’da başladı.

Üç gün sürecek olan sempozyumun açılış konuşmasını yapan BTÜ Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir, organizasyonun Türkiye’nin en uzun soluklu ve prestijli mühendislik sempozyum serilerinden biri olduğuna vurgu yaparak, BTÜ olarak böyle büyük bir organizasyona ev sahipliği yapıyor olmaktan mutluluk duyduklarını söyledi. Programdan güzel sonuçlar elde edileceğini de dile getiren Prof. Dr. Karademir, katkı sağlayan tüm kurumlara teşekkür etti.

Sempozyumun yanma alanında çalışan uzman, araştırmacı ve bilim insanlarını bir araya getirerek bir forum oluşturulması hedefiyle düzenlendiğini dile getiren Sempozyum Başkanı Prof. Dr. Ali Sürmen ise, çalışma alanı olarak yanmanın akademik dünyada hak ettiği yerde olmadığını ancak bu tarz organizasyonların yapılmasıyla yakın gelecekte ciddi rağbet göreceğine inandığını belirtti.

Günümüzde enerjinin global stratejik bir silah haline geldiğini hatırlatan Türkiye Yanma Enstitüsü Başkanı Doç. Dr. Hakan Serhad Soyhan da, yanma sempozyumlarının enerji kaynaklarını nasıl daha etkin kullanılacağı noktasında ciddi konuların konuşulmasına olanak sağladığını ifade etti. Doç Dr. Soyhan, “Özellikle enerjinin global stratejik bir silah halinde geldiği günümüzde enerji kaynakları yanı sıra bu kaynakların nasıl daha etkin kullanılacakları dolayısıyla yakıtlar ve yanma konuları araştırmacıların en önde gelen araştırma konularındandır” dedi.

Açılış konuşmaları ile başlayan programda Prof. Dr. Mario Costa’nın sunumunun ardından geçilen oturum bölümlerinde alanında uzman akademisyenler ve bilim adamları tarafından çeşitli konularda sunumlar yapıldı.