HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encü, Kuzey Irak'ın İbrahim Halil Kapısı'nda bekletilen 13 YPG'linin otopsi işlemlerinin tamamlandığını, cenazelerinin illere dağıtımına başlandığını söyledi.

Suriye'de IŞİD'le çıkan çatışmalarda ölen biri Alman uyruklu 13 YPG'linin cenazeleri 12 gün önce Türkiye'ye geçirilmek üzere Habur Sınır Kapısı'nın karşısında bulunan Halil İbrahim Sınır Kapısı'na getirildi. Türkiye'ye geçişine izin verilmemesi üzerine Alman uyruklu Kevin Jochım ile birlikte Mesut Pusat, Mehmet Koç, Cahit Çapan, Veysi Cin, Cumhur Turan, Mümin Kasap, Ferit Öner, Ragıp Yıldız, Mehmet Bulun, Ferit Coşkun, Nuri Aydın ve Fidan Yalçın'ın cenazeleri burada bekletilmeye başlandı.

HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encü, Şırnak Valisi Ali İhsan Su'nun dün akşam saatlerinde kendilerini arayarak, cenazelerin Türkiye'ye getirilmelerine izin verildiğini söylediğini belirtti. İzin çıkmasının ardından cenazelere dün gece Habur Sınır Kapısı’nda hazır bekleyen adli tıp uzmanları tarafından otopsi yapılmaya başlandığını belirten Encü, “Cenazelerimizi sabah saat 09.00 sıralarında aldık. Şu anda illere doğru gönderiyoruz. Defin işlemleri de başladı. Şırnak’ta birini defnettik. Beytüşşebap’ta 1, Çukurca’nın iki şehidi var. Onları da konvoy eşliğinde götürüyoruz.” dedi.

Cenazelere izni kamuoyundan baskı oluşmasıyla aldıklarını aktaran Encü, “Tecavüzcü barbar DAİŞ ordusuna karşı savaşanların önünü, cenazelerin önünü kesmek kabul edilebilir bir durum değildi. Bu bütün toplumsal kesimler tarafından kabul görmeyerek tepki aldı. Bu baskıya dayanamadılar daha fazla ve izin çıktı. Tabi ki diyalog ve müzakerelerin de katkısıyla izin çıktı." ifadelerini kullandı.