Üretimine son verilen 1,5 liralık epilepsi (sara) ilacı, Aydın’ın Kuşadası ilçesi Güzelçamlı Mahallesi’nde yaşayan 28 yaşındaki Recep Biliz’in hayatını olumsuz etkiledi.

28 yıldır yatalak olan oğlunun epilepsi tedavisinde kullandığı ilacın üretilmediğini belirten Nebahat Biliz (45), kutusu 1,5 lira olan ilaç olmazsa çocuğunun epilepsi nöbetlerinde ölebileceğini söyledi. Oğlu Recep Biliz’in 3 aylıkken yüksek ateşten dolayı havle geçirdiğini ve o günden bu yana yatalak olduğunu belirten anne Nebahat Biliz, oğlunun 1,5 liralık ilaç (Luminal) üretilmediği için sık sık nöbet geçirdiğini kaydetti.

Doktorların ve eczacıların üretimi durduğu için ilacın piyasada olmadığını söylediklerini belirten anne Biliz, “28 yıldır çocuğumu epilepsi hastası. Hayatta kalması için bu 1,5 liralık ilacı ayda 4 kutu kullanması gerekiyor. Şu anda bu ilacı bulamıyoruz. Doktorlar çocuğuma başka ilaçlar da verdiler. Hiç birisi etkili olmadı. Buradan Sağlık Bakanımıza, Başbakanımıza ve Cumhurbaşkanımıza sesleniyorum. Bu ilacın üretimini yaptırsınlar. Benim çocuğumun hayatı 1,5 liralık bu ilaca bağlı. İlaç firmaları ilaçtan kar elde edemedikleri için bu ilacın üretimini durdurmuş diyorlar. İnsan hayatı mı önemli para mı önemli?" dedi.

Biliz, şöyle devam etti: “Firma ilacın üretimini yapsın. Bizim çocuklarımızı mağdur etmesin. Firma için kar mı önemli insan hayatı mı? Biz bu ilacı istiyoruz. Bu ilaç olmazsa benim çocuğum ölecek. Ben 1,5 lira için çocuğumun ölüme terk edilmesini istemiyorum. Üç çocuğum var diğer ikisi sağlıklı. Eşim işsiz. Zor şartlar altında çocuğumuza bakıyoruz. 28 yıldır yatalak. Bir bebek gibi bakıyorum. Ben çocuğumun ölüme terk edilmesini istemiyorum. 28 yıldır ben ona bebeğim gibi bakıyorum.” şeklinde konuştu.

İlaç firmalarının 'sağlıkta dönüşüm' kapsamında kar amaçlı çalıştığını belirten Aydın Tabip Odası Başkanı Metin Aydın, bu ilaçla tedavi gören hastaların mağdur olduklarını doğruladı. Yaklaşık 4 aydır ilaç bulmakta sıkıntı çekildiğini ifade eden Aydın, etkin maddeli bu ilacı kullanamayan hastaların ölüm risklerinin yüksek olduğunu ve bir an önce buna çözüm bulunması gerektiğini söyledi.