Sakarya’nın Ferizli ilçesinde 15 sene oturdukları hibe deprem konutlarının belediye tarafından satışa çıkarılması hak sahiplerini şoke etti. Konut sakinleri tapu beklerken belediye, 30 Mart 2015 tarihine kadar konutların boşaltılması için tebligat gönderdi.

Ferizli’nin Devlet Mahallesi’ne 1999 Marmara depreminden sonra hayırsever iki firma tarafından ihtiyaç sahipleri için 40 adet kalıcı konut inşa edildi. Bu konutlar Sakarya Valiliği’ne hibe edildi. Sakarya Valiliği de konutlara Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı aracılığıyla belirlediği maddi durumları iyi olmayan ihtiyaç sahipleri aileleri yerleştirdi. Valilik tarafından ailelere hak sahibi olmaları sebebiyle bu konutların teslim edildiğine dair imzalı tutanak verildi. Ancak Büyükşehir Yasası ile valiliklere bağlı olan İl Özel İdareleri kapatılınca, özel idarenin taşınmazları belediyelere geçti. Söz konusu hibe konutlar özel idareye bağlı olduğu gerekçesiyle Ferizli Belediyesi’ne devredildi. Belediye 15 sene sonra deprem konutlarında oturan ailelerin tapularının olmaması gerekçesiyle bu konutları satışa çıkardı. Sakinlerine ise boşaltması için bu ayın sonuna kadar süre verdi.

TAPU BEKLERKEN HÜSRANA UĞRADILAR

Konut sakinlerinden Orhan Erdem, belediye tarafından çıkarılmak istenmelerine tepki gösterdi. Hak sahibi oldukları halde ve ellerinde belgelerine rağmen ‘işgalcisiniz’ denildiğini belirten Erdem, belediyenin seçim zamanlarında ‘tapularınız verilecek’ sözünü verdiğini kaydetti. Belediyenin ‘Bize oy atın biz size tapularını vereceğiz’ diyerek kendilerini oyaladığını ifade eden Erdem, “Biz hep bu şekilde kandırıldık. Bize kira öder gibi ödeme yapıp evimizi almak istediğimizde ise ‘Zaten orası sizin. Elinizde belgesi var. Hak sahibisiniz belgeler zaten tapu yerine geçiyor’ denilerek bizi oyaladılar, kandırdılar." diye konuştu.

'BİZE BU EVLER SİZİN DENİLDİ'

Emine Çelik ise 15 sene önce bu konutları valiliğin kendilerine hak sahibi oldukları için verildiğini belirterek, bunun tutanaklarda da yer aldığını vurguladı. Çelik, tutanakta vali yardımcısının imzası olduğunu dile getirerek şu bilgileri verdi: “Biz hiçbir şekilde işgalci değiliz. Valilik bizi buraya ihtiyaç sahibi olduğumuz için yerleştirdi. Bize bu yerler geçici olarak verilmedi. Tutanakta ‘Hak sahibi aileye konutu teslim edilmiştir’ deniliyor. Hak sahibi olduğumuz için verildiği belirtiliyor ve bu tutanakta geçici verildi diye bir ifade yok. Bize bu konutların o zaman ömür boyu verildiği belirtildi. Hiçbir zaman çıkmayacağımız söylendi. 15 senedir burada yaşıyorum. Bir daha ev sahibi olamam. Biz yardım alan kişileriz. Durumumuz yok başka yerden ev alalım. Başbakanımız bizi duysun. Sesimizi duyursunlar. Biz hakkımızı istiyoruz."

'HİBE KONUTLARI NASIL SATIYORLAR'

Fatma Ateş ise bu evlerde belediyenin 5 kuruş parası olmadığını belirterek, bu konutların hayırsever tarafından yapıldığını ve ihtiyaç sahiplerine verilmesi için valiliğe hibe edildiğini hatırlattı. Bu konutların parayla satılamayacağını dile getiren Ateş, “Ama bizi mart sonunda dışarı atacaklar. Bizi buradan çıkartırlarsa ne gidecek yerimiz ne de ev kiralayacak imkanlarımız var. Ekmek parasını zor buluyoruz. İşimiz yok, gücümüz yok. Burada oturanlar sakat, dul ve yetimler. Bizim ancak gideceğimiz yer çadır olur. Başbakanımız, Cumhurbaşkanımız bizim sesimizi duysun. Suriye’den gelen kardeşlerimize sahip çıkıyorlarsa bize de sahip çıksınlar. Belediye bizi kapıya atacak." şeklinde konuştu.

80 yaşındaki Orhan Erdem ise hasta yatağında yetkililere seslenerek “Gidecek yerimiz yok, bizi buradan atmasınlar. Bu halde nereye gideyim.” dedi.

Ferizli Belediyesi, bugün hak sahiplerine tebligat göndererek 30 Mart’a kadar evleri boşaltmalarını istedi. Yazıda konutların geçici olarak verildiği belirtildi.