Malatya'nın Akçadağ İlçesi’nde çiftçi Turan Sarpkaya, 150 kiloluk bal kabağı üretti.

Çiftçi Turan Sarpkaya, kayısı üretimindeki istikrarsızlık nedeniyle tarlasına bal ektiğini belirtti. Hiçbir ilaç kullanmadan organik üretimi tercih ettiklerini söyleyen Sarpkaya, beklentilerinin üzerinde verim elde ettiklerini ifade etti. Deneme amaçlı üretmeye başladıkları bal kabaklarının en küçüğünün 50, en büyüğünün ise 150 kilo ağırlığına ulaştığını dile getiren Sarpkaya, şöyle devam etti: “Kayısı fiyatlarındaki istikrarsızlık nedeniyle uzun bir süredir kayısıya alternatif bir ürün arayışı içerisindeydik. Bu kapsamda deneme amaçlı Bal Kabağı ekimi yaptık. Beklentilerimizin üzerinde bir verim aldık. En küçüğü 50 kilo en büyüğü ise 150 kg olmak üzere ürün elde etik. Kilogramını 2 TL’den satıyoruz. Bal Kabağına şu anda ciddi bir talebin olduğunu söyleyebilirim. Bu yıl deneme amaçlı ekim yapmıştık, önümüzdeki yıl daha sistemli bir ekim yapmayı planlıyoruz."

Bal kabağının sağlığa yararlı bir ürün olduğunu vurgulayan Sarpkaya, “Yemeklerde ve tatlılarda bolca kullanılan bal kabağının, faydaları kesinlikle saymakla bitmez. Sağlık açısından faydaları da son derece fazladır.Vitamin ve mineral bakımından oldukça zengin içeriğe sahip olan Bal Kabağı beta karoten açısından da çok zengindir. Beta karoten en kaliteli antioksidanlardan bir tanesidir. Antioksidan özelliği sayesinde kansere karşı vücudun dirençli olmasını sağlar. Vücudu mikroplardan korur, bağışıklığın güçlenmesinde oldukça etkilidir" diye konuştu.