155 Polis İmdat Hattı'nı defalarca arayarak kahvehanede olmayan kavgayı ihbar eden vatandaş hakkında 'Suç uydurma' suçundan mahkumiyet kararı verildi. Temyiz edilen kararda son sözü söyleyen Yargıtay, kavganın kanunlarda açıkça suç olmadığını, beraat etmesi gereken ihbarcı vatandaşın mahkumiyete çarptırılmasını yasalara aykırı buldu.

Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde 3 Şubat 2013 günü meydana gelen olayda bir kişi, birçok kez 155 Polis İmdat Hattı'nı arayarak mahalledeki kahvehanede kavga olduğunu bildirdi. Ekiplerin defalarca gittiği adreste kavga olayına rastlanmayınca polisin müracaatı üzerine asılsız ihbarda bulunan kişi hakkında Cumhuriyet Savcılığı soruşturma başlattı. Hazırlanan iddianame kapsamında ihbarcı kişi hakkında Gazipaşa Asliye Ceza Mahekmesi'nde 'Suç uydurmak' iddiasıyla dava açıldı. Mahkeme ihbarcı sanığı, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 271., 53/1, 58., 58/7. maddeleri kapsamında mahkumiyete çarptırdı. Karar sanık avukatınca temyiz edildi.

KAVGA KANUNDA AÇIKÇA SUÇ DEĞİL; SANIK BERAAT ETMELİ

Dava dosyasını yeniden değerlendiren Yargıtay 16. Ceza Dairesi, yerel mahkeme kararının bozulmasına hükmetti. Kanunlarda kavganın suç olmadığına dikkat çekilen kararda, "Sanığın birçok kez polisi arayarak ihbara konu adreste kavga olduğunu beyan ettiği; kumar oynama eylemi ile ilgili olarak ise herhangi bir bildirim ve ihbarda bulunmadığı olayda sanığın bildirimine konu olan kavga olayı kanunlarımızda açıkça suç olarak tanımlanmadığı gibi isnatta bulunulan kişi de açıkça belirtilmemiştir. Yasal unsurları itibariyle oluşmayan suçtan bereati yerine yazılı gerekçelerle mahkumiyet kararı verilmesi kanuna aykırıdır. Sanığın temyiz itirazları bu itibarla yerinde görüldüğünden, hükmün bu sebepten dolayı bozulmasına oy birliği ile karar verilmiştir." denildi.

YASA MADDESİ NE DİYOR?

İhbarcı sanık hakkında Gazipaşa Asliye Ceza Mahkemesi'nin mahkumiyet kararı kurduğu TCK'nın 'suç uydurma' maddesini kapsayan 271. maddesinde şu ifadelere yer veriliyor: "İşlenmediğini bildiği bir suçu, yetkili makamlara işlenmiş gibi ihbar eden ya da işlenmeyen bir suçun delil veya emarelerini soruşturma yapılmasını sağlayacak biçimde uyduran kimseye üç yıla kadar hapis cezası verilir."