Sakarya Barosu Başkanı Avukat Zafer Kazan, depremdeki can kayıplarında asıl sorumluların şehir planlaması yaparken ‘fay hattı’ yerine ‘fayda hattını’ göz önünde tutan yöneticiler olduğunu savundu.

Kazan, 17 Ağustos depreminin yıldönümü nedeni ile bir basın açıklaması yaptı. 17 Ağustos’ta yaşanan deprem için ‘aynadaki yansımamız’ benzetmesini yapan Kazan, “Aynadaki yansımamız, hırsızlığın, arsızlığın, utanmazlığın bir faturasıdır.” dedi.
Kazan, "Depremden hemen sonra, aslında sadece birkaç müteahhitten değil, asıl bu eşsiz tarım topraklarını sanayiye açan ve üstüne üstlük yıkıntılar arasında gezinerek pişkin pişkin ‘yaraları saracağız’ diyen rant uzmanlarından hesap sormalıydık. Gelecekte bizleri çok daha zor günler bekliyor." ifadelerini kullandı.

Yüzü kızaracak olanların yüzlerinin kızarmadığını, iki günah keçisi müteahhit bulup cezaevine konduğunu belirten Kazan, şunları kaydetti: “Hepsi bu. Cinayetin asıl sorumluları ise ellerini sallaya sallaya yıkıntılar arasında gezdi ve ‘yaraları sarma’ sözü verdi. Sakarya’nın tarım için yaratılmış muazzam toprakları ‘ne yani patates mi ekelim’ denilerek sanayiye ve yerleşime açılmış, büyük bir cinayet işlenmiştir. Kuvvetli fay hatlarının geçtiği bu muazzam tarım bölgeleri bilim adamlarının önerdiği gibi tarıma ayrılsaydı 17 Ağustos depreminde belki de kimse ölmeyecekti! Anneler evlatlarını, evlatlar anne ve babalarını, kardeşlerini, sevdiklerini kaybetmeyecekti.”

TEKRAR KANDIRILMAK İSTEMİYORUZ

17 Ağustos depremi için çok şey söylendiğini çok şeyin konuşulduğunu vurgulayan Kazan, depremden sonra binlerce depremzedenin çadırlarda acıya ve hastalığa karşı direnmeye çalıştığını anlatarak, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Rant hattı güçlü, ‘yaraları saracağız’ diyerek yıkıntılar arasında gezen sahtekârların politikası ile tekrar kandırılmak ve çadırlardan oluşan bir toplama kampı istemiyoruz artık. Bu itibarla tarım topraklarını ve orman sahalarını sanayi ve yerleşime açanları, yarınlarımızın, topraktan hakkı olan çocuklarımızın ve geleceğimizin düşmanı ilan ediyoruz.”

ENKAZ ALTINDAKİ HER CANDAN SORUMLU OLACAKLAR

Depremin üzerinden geçen 16 yıl geçtiğini hatırlatan Kazan, “Tehlike arz eden yüzlerce bina hakkında gereğini yapmamış olanlar, yarın olası bir depremde yıkılması kaçınılmaz olan binalar sebebiyle enkaz altında kalarak can vermesi muhtemel her bir vatandaşımızın baş sorumlusu olacaklardır.” dedi.