Selam terör örgütü soruşturmasında görev alan polislere yönelik operasyon kapsamında gözaltına alınan MİT TIR’larını durduran askerlerden 17’si tutuklandı. Darbe ve terör örgütü üyeliğinden tutuklama kararı veren mahkeme, askerlerin hükümeti zor duruma düşürmeye çalıştığını savundu.

MİT TIR’larını durdukları için bu kez İstanbul’da yürütülen Selam terör örgütü soruşturmasını yaptıkları gerekçesiyle polislere yönelik operasyonda gözaltına alınan 34 askerin savcılık sorgusu tamamlandı. İki asker savcılık tarafından serbest bırakılırken 32 asker tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edildi. Terör örgütü üyeliği ve darbe suçlaması yöneltilen askerlerin mahkeme sorguları bu sabah sona erdi.

İstanbul 2. Sulh Ceza Hakimi Durmuş Karaçalı, 17 askerin tutuklanmasına karar verdi. 10’u adli kontrol uygulanmak şartıyla 15 asker ise serbest kaldı.

Mahkeme, Halil Alp, Mehmet Fırat, Gökhan Bakışkan, Hakan Gençer, Gültekin Menge, Halil İbrahim Köse, Mahmut Özcan, Erdal Turna, Önder Kır, Hüseyin Özmen, Bekir Karataş, İbrahim Aslan, Hakan Kaplan, İsmail Önder Ata, İdris Karaçizmeli, Sezai Akyüz ve Mesut Çelik’in tutuklanmasına karar verdi.

Mahkeme, şüphelilerden bazılarının mesai arkadaşı, bazılarının da aynı devre olmaları nedeniyle birbirlerini tanıdıklarını kaydetti. Halil Alp, Mehmet Fırat ve Gökhan Bakışkan’ın ifadelerinde MİT’in bölgede çalışmalar yaptığını bildikleri halde bu TIR’ları durdurmak ve aramaya çalışmak, bu faaliyeti ifşa etmeyi amaçlamakla darbe ve terör örgütüne üye olma suçlarını işlediklerine yönelik kuvvetli suç şüphesinin bulunduğu belirtildi.

Hakan Gençer, Gültekin Menge, Halil İbrahim Köse, Mahmut Özcan ve Erdal Turna’nın dinleme yaptıkları kişilerin MİT mensubu olduğunu bilmediklerini söylemelerinin hayatın olağan akışına aykırı olduğunu savunan mahkeme, diğer askerlerle birlikte TIR’ların Adana sınırı içerisinde durdurulmasını sağladıkları, MİT mensuplarına zor kullanıldığını kaydetti. MİT mensuplarının kendilerini tanıtmadıkları şeklindeki ifadeleri dikkate almayan mahkeme, MİT yazısının ve MİT mensuplarının beyanlarının aksi yönde olduğunu belirtti. bu nedenle MİT TIR’larının ifşası için yoğun çaba harcandığını kaydeden mahkeme, bu eylemle hükümetin zor duruma düşürülmeye çalışıldığını değerlendirdi.