Türkiye’den ve dünyanın 17 farklı ülkesinden kadın belediye başkanları İstanbul’da bir araya geldi. Avcılar Belediye Başkanı Handan Toprak Benli'nin ev sahipliğinde yapılan 'Kadın Belediye Başkanları Zirvesi'nde kadının toplumdaki yeri masaya yatırıldı.

İstanbul Üniversitesi’nin Avcılar Kampüsü’nde yapılan zirveye Birleşmiş Milletler Kadın Örgütü Avrupa ve Orta Asya Bölge Ofisi Direktörü Ingibjorg Solrun Gisladottir başta olmak üzere Avrupa Komisyonu Yerel ve Bölgesel Otoriteler Kongre Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda Pedosa Belediye Başkanı Barbara Toce ile Kosova, Hindistan, Yunanistan, Fransa, Rusya, Bulgaristan, Makedonya, Filistin ve Polonya'dan kadın belediye başkanları katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Avcılar Belediye Başkanı Benli, görece geldikleri günden beri kadına dair projeleri hayata geçirdiklerini söyledi. Benli, "Şöyle ki; cinsiyet eşitliği temellerinde kadınların çokça yapması gereken işler vardı. Kadın aile müdürlüğünü kurduk, kadın dayanışma evleri, kadın sığınma evimiz yapılıyor, Özgecan Aslan cinayetinden sonra kadın sığınma evimize Özgecan Aslan adını verdik. Kadın sosyal ve ekonomik yaşama katılmasıyla ilgili bir yıllık sürede çokça çalışmalar yaptık." diye konuştu.

İşin en başında ‘Dünyada kadınlar ne yapıyor?’ diye düşündüklerinden bahseden Benli, "Kadın liderler ve belediye başkanları neler yapıyorlar?’ dedik. Bu nedenle de bu proje, biz göreve geldiğimizde hem bir yandan çalışırken hem de bir yandan dünyada neler yapılıyor düşüncesi içindeydik. Böyle oluştu ve bir Avrupa Birliği projesi şeklinde gelişti. Ve dünyanın birçok yerinden kadın belediye başkanlarını şuanda Avcılar’da ağırlıyoruz. Buradan çok iyi bir sonuç bildirgesi çıkacağına inanıyorum. Kadına dair, cinsiyet eşitliğine dair, kadına yönelik şiddeti önlemeye dair çok güzel bir sonuç çıkacak." ifadelerini kullandı.

17 ayrı ülkeden belediye başkanlarını ağrılarından söz eden Avcılar Belediye Başkanı, "Biz bu zirveyi bir kadın projesi ile bitireceğiz. Akşam, Avcılar Belediye Konservatuarı 1001 Çiçek Kadın Korosu kadın türkülerini söylerken, kadın sadece Türkiye’de söylemiyor dünyada kadın türkü söylüyor. O yüzden de 20 dile yakın kadın türküleri söylenecek. Bu da kadını hayatın edilgen pozisyonunda, 4 duvar arasında söylediği türküleri şimdi sahnede söyleyecek." şeklinde konuştu.

Programa gelemeyen belediye başkanlarının üzgün olduğunu kaydeden Benli, dünyadan ve Türkiye’den bir çok yöneticinin zirveyi desteklediğini anlattı.

Programa katılan belediye başkanlarına teşekkür plaketi takdim edildi. Zirve, halen İstanbul Üniversitesi Avcılar Kampüsü’nde halen devam etmekte olup akşam yapılacak 1001 Çiçek Kadın Korosu konserinden sonra sona erecek.