Bursa’da, kıskançlık yüzünden tartıştığı 17 yaşındaki kız arkadaşını tabancayla vurarak öldürdüğü iddia edilen 23 yaşındaki gencin yargılanmasına başlandı. Duruşma çıkışında gözyaşlarına boğulan anne, “Benim kızım henüz taze fidanken toprağın altında çürüyor.” diyerek, adalet istedi.

Bursa 5. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davada, ‘6136 sayılı Ateşli Silahlar Kanunu’na muhalefet, kasıtlı darp, nitelikli kasten öldürme' suçlarından tutuklu yargılanan 23 yaşındaki Uğur A. ile suç delillerini gizlediği iddiasıyla tutuksuz yargılanan İbrahim H. D. (19), ilk kez hakim karşısına çıktı. Merkez Osmangazi ilçesi Koğukçınar Mahallesi’nde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde intihar ettiği düşünülen 17 yaşındaki Berivan Yaprak Turga’yı öldürdükleri iddia edilen sanıklar, suçlamaları kabul etmedi.

'OLAY GÜNÜ ULUŞTURUCU KULLANDIM'

Olay gecesi 'metanfetamin' adlı uyuşturucu madde kullandığını söyleyen Uğur A., yaşananları şöyle anlattı: “Berivan, yatak odasında eliyle bileğindeki dikişleri sökmeye çalışıyordu. 'Yapma' dedim ama beni dinlemedi. Ben de sürahiyi kaldırdım, ‘eğer bırakmazsan bunu kafama vuracağım’ dedim. Bunun üzerine dikişlerini sökmeyi bıraktı. Ama eline bir şey alarak kolunun üzerine çizik atmaya çalışıyordu. Masanın üzerindeki silahı belime koydum. Üzerimi giyecektim, aramızdaki tartışma ufak bir tartışmaydı. Berivan’ı kaldırıp yatağına oturttum, bu sefer kendisine vurmaya başladı. Ben de onu tutmaya çalıştım. Sol eli dikişli olduğu için sağ elinden tuttum. Ben ona sarılmaya çalışınca o da benim belime doğru sarıldı. Silahı çıkartıp mermiyi ağzına verip kafama dayadım. ‘Ben seni sevmekten başka ne yaptım’ dedim ve silahı yatağın üzerine fırlattım. Beraber sarılıyorduk. Birden elini çekip silahı almaya uzanınca, ben de direk üzerine kapaklandım. Silah patlayınca kolumdan yaralandığımı gördüm, Berivan’ın ise göğsünde kan vardı.”

Silahı kendisinin ateşlemediğini savunan Uğur A., “Benim kendisine ateş etmem mümkün değil. Ben ona kıyamam. Kendisinin psikolojik sorunları vardı. Arkadaşlarımı çağırıp yardım istedim. Onu alıp benim arabamla hastaneye götürdüler. Ben gidemedim. Bir süre sonra mahallede polis beni gözaltına aldı. Suçlamaları kabul etmiyorum.” diye konuştu. Diğer tutuksuz sanık İbrahim H. D. ise olaydan sonra evde bulunan silahı görünce korktuğunu, silahı Hacivat'taki boş bir tarlaya sakladığını ancak daha sonra avukatıyla irtibata geçerek silahı polise teslim ettiğini söyledi.

Duruşmaya müşteki olarak katılan anne Songül Gezici ise ölen kızı ile sanık arasındaki ilişkinin doğru olduğunu ifade ederek, birkaç defa kendisinin yanında ‘Berivan beni bırakırsa onu bu şehirde yaşatmam’ diye tehditte bulunduğunu kaydetti. Gezici, “Kızımın psikolojik sorunları yoktu, içine kapanıktı. Bir kaç kez hastaneye gittim ama bir şey çıkmadı. Olayı görmedim, sanıklardan şikayetçiyim.” dedi.

Maktulün babası Hasan Turga da “Sanığın cezalandırılmasını istiyorum.” diye konuştu. Savcı, ‘sağ elini kullanan sanığın hem sağ eliyle ateş ederek hem de sağ eli ile vurulmasının mümkün olmayacağını’ ifade ederek tahliye istedi. Mahkeme, sanığın tahliye talebini reddederek, duruşmayı erteledi.

'ADALET İSTİYORUM, SADECE ADALET'

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu üyeleri ise adliye önünde eylem yaptı. Kızının fotoğrafı ile eyleme katılan anne Songül Gezici gözyaşlarını tutamadı. “Ben sadece adaletin yerini bulmasını istiyorum.” diyen acılı anne, şöyle konuştu: “Ben ağladım, sızladım, benim gibi başka annelerin yüreği yanmasın. Kadın cinayetleri son bulsun. Ben bakıyorum herkesin çocuğu yeryüzünde. Benim kızım henüz taze fidanken toprağın altında çürüyor. Adalet istiyorum, adalet, başka bir şey değil.”

Baba Hasan Turga ise “Bu kesin bir cinayettir. Ben öyle bakıyorum. Gözle görülen bir şeydir. Ne yazık ki sanıklar beraat edecektir.” diyerek üzüntüsünü dile getirdi. Müdahil Vekili Avukat Engin Yalçın da ilk duruşmada savcının, tutuklu sanık hakkında tahliye edilmesi yönünde mütalaa verdiğini, önümüzdeki celsede de savcının beraat talep edeceğini düşündüğünü kaydetti.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu adına konuşan Eda Derya Toper ise kadın katillerine indirim değil ağırlaştırılmış müebbet istediklerini belirterek, “Meclis açılır açılmaz kadın katillerine 'ağırlaştırılmış müebbet yasalaşsın' diye Meclis'in kapısında olacağız.” ifadelerini kullandı.