Samsun'da 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 100. yıl dönümü dolayısıyla anma ve kutlama programları düzenlendi. AKM'de düzenlenen Şehitler Günü Oratoryosu programı izleyen komutanları gözyaşlarına boğdu.

18 Mart Şehitleri Anma Günü etkinlikleri kapsamında ilk olarak Kıranköy Mezarlığı'nda buluna Şehitlikte çelenk koyma töreni düzenlendi. Burada Samsun Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Garnizon Komutanlığı ve Türkiye Harp Malulü, Şehit, Dul ve Yetimleri Derneği Samsun Şubesi tarafından anıta çelenk konuldu. Saygı duruşu, İstiklal Marşı'nın okunması ve saygı atışının ardından Vali İbrahim Şahin Şehitlik Şeref Defteri'ni imzaladı. Kur'an-ı Kerim'in okunmasının ardından yapılan dua ile buradaki tören sona erdi. Vali Şahin ve beraberindekiler daha sonra Asri Mezarlıkdaki şehitliği ziyaret ederek kabirlere karanfil bıraktı. Protokol üyeleri üçüncü etkinliğin yapılacağı yer olan Atatürk Kültür Merkezi (AKM)'ye geçti. Burada ilk olarak 1915'teki cephe fotoğraflarının yer aldığı 'Biz değil miydik' adlı sergi gezildi. Serginin ardından protokol üyeleri, askeri erkan, gaziler, şehit yakınları ve vatandaşların da katıldığı, '18 Mart Anma Proğramı' icra edildi.

Programın açılış konuşmasını yapan Samsun Valisi İbrahim Şahin, "Çanakkale için söylenecek çok söz var. Çanakkale bir savaş değildir. Biz her şeye üç beş kişinin bir biriyle yaptığı kavgaya da savaş diyerek bir çok şeyi anlatmaya çalışıyoruz. Çanakkale aslında bir muharebedir. Bunların ayırt edilmesi gerekir şuan için bunların konuşulup tartışılacağı bir zaman diliminde olduğumuzu düşünüyorum. Çanakkale'de yaşanılan şeylerin gençlere anlatılması için yapılması gerek çok şey var. Özellikle biz gençlerimize, yavrularımıza eğitim noktasında iyi bir hedef gösterirsek muhasır medeniyetler seviyesini üstüne çıkarlar. Aksi takdirde sömürülen üçüncü dünya ülkesi konumuna düşeriz. Bu nedenle bu günleri fırsat bilerek Çanakkale'yi iyi kavrayalım onunla ilgili araştıralım ve çok okuyalım çocuklarımıza da anlatalım." dedi.

Konuşmaların arından Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından hazırlanan 1915 Ruhu adlı savaşı anlatan belgesel gösterildi. Gösterinin ardından İlkadım Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri tarafından Şehitler Günü Oratoryosu sahnelendi. Öğrencilerin sergilediği performans ve anlatımları salonda duygusal bir atmosfer oluştururken Bazı komutanlar göz yaşlarına hakim olmadı. Anma programı öğrencilerin Çanakkale Deniz Zaferini anlatan şiirler okuması, okullar arasında düzenlenen resim ve şiir yarışmalarında dereceye girenlere ödüllerin verilmesiyle sona erdi.