1867'de İstanbula gelen mühendis Eugene Henri Gavende Galata ile Beyoğlu arasında bir günde ortalama kaç kişinin gidip geldiğini hesaplayarak padişaha tünel projesini sunmuştur

Cevap: 40 bin

Eugene Henri Gavand’a saygılarımızla…

İstanbul tarihinin adı pek de fazla zikredilmeyen kahramanlarından biri Eugene Henri Gavand. Tanınırlığının neden bu kadar yerlerde süründüğü hakkında bir fikrim yok; fakat yaptığı iş hakkında var. O iş de çok büyük: Dünyanın ikinci metrosunu İstanbul’a kazandırmak. 1867 yılında bir turist olarak geldiği İstanbul’da, 1875 yılında dünyanın ikinci metrosunu hizmete sokarak adını tarihe altın harflerle yazdırdı. Gavand, Beyoğlu-Galata arasında her gün 40 bin kişinin gidip geldiğini, üstelik bunu zorlu bir yoldan yaptığını görünce kolları sıvamış, İngilizler yardımıyla bir şirket kurmuş ve Osmanlı Devleti’ni de ikna ederek projesini hayat geçirdi. Üstelik bu süreçte pek çok zorluk yaşadı. Düşünün, İngiliz şirketinin yaptığı ayak kaydırma operasyonu nedeniyle kendi yaptığı projenin 1875’teki açılış törenine katılamadı.

Gavand özelinde bu ülkenin yararına bir çivi dahi olsa çakmış herkese şükranlarımızı sunarak bu bahsi kapatalım.

Biz, dergimizin bu sayısında Gavand’dan yola çıkarak İstanbul’un toplu taşıma tarihinin içine daldık. Bölümler eşliğinde yayınlayacağımız dosyanın ilk bölümünü bu sayıda neşrettik. Bunun yanında Buğday Derneği’nin kompost üretimini, Japonların akıllı şehir uygulamalarını ve daha nicelerini okumak için sayfaları çevirmeye başlayabilirsiniz.

Yeni sayıda görüşmek üzere…

15 Temmuz gecesi bu vatanın bölünmez bütünlüğü için gözünü kırpmadan canını veren tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Yaralılarımız da tez zamanda iyileşir inşallah. Birlik ve beraberliğimize kast eden alçaklar şunu bilmelidir ki bu kadim Anadolu toprağı kutsaldır ve biz, yani Türk milleti onu kimseye vermeyiz.

Birinci Dünya Savaşı’nı anlatan birçok yabancı tarihçi şu cümleyi sık sık kurmak zorunda kalır: “Türkleri siperlerinden atmak neredeyse imkânsızdır”.

Ve bizim siperimiz Anadolu’dur. Çok şükür…