1991'e kadar Norveç kralı olan 5. Olav prensken hangi ödülü kazanmıştır?

Washington'daki Ulusal Arşiv Departmanı tarafından açıklanan dokümanlarda, Norveç'in o dönemdeki veliaht prensi Olav ve Norveç Dayanma Gücü Başkanı Jens Christian Hauge CIA'in temelini oluşturan Stratejik Servis Ofisi (OSS) için muhbirlik yapmış. Klassekampen gazetesinin yayınladığı rapora göre Hauge'nin ismi, OSS'nin 1942-45 yıllarındaki çalışanları arasında bulunuyor.

Abcnyheter.no haber sitesi de Norveç'in eski kralı King Olav'ın ismi de bu listede yer aldığını ileri sürdü. Norveçli birçok politikacının da isminin bulunduğu listede en dikkat çekenlerden birisi de dönemin Savunma Direktörü Wilhelm Hansteen.

Kral Olav'ın OSS -şimdiki CIA- için neler yaptığı tam olarak bilinmiyor. Norveç Kraliyet Aile biograficisi Lars Roar Langslet'e göre, Amerika İstihbarat Teşkilatı, Norveç'in kral adayı ile yakın iletişime geçmek istiyordu. Çünkü bu dönemde Norveç Almanlar tarafından işgal edilmiş ve Veliaht Prens Olav babası Kral Haakon ile Londra'ya sürgün edilmişti. Langslet, Olav'ın savaşın sona erdiği 1945 yılından sonra OSS için çalışmayı bıraktığını düşünüyor.

Savaş tarihçisi Lars Borgersrud ise, OSS'nin bir 'savaş zamanı' istihbarat teşkilatı olduğunu ve böyle bir zamanda işgal altında olan Norveç'in ABD istihbarat teşkilatıyla iletişim içinde olmasının gayet doğal olduğunu savunuyor.

Cevap: Olimpiyat Altın Madalyası

V. OlavÖdüller

Kılıçlı Savaş Haçı

St. Olav's Medal

War Medal

Medal for Outstanding Civic Service

Haakon VII 70th Anniversary Medal

Royal Victorian Chain

1955

ABD Liyakat Nişanı

Decoration of Honour for Services to the Republic of Austria

1966

Queen Elizabeth II Coronation Medal

Médaille militaire

King George VI Coronation Medal

Croix de Guerre 1939–1945

War Cross

King George V Silver Jubilee Medal

King Christian X's Liberty Medal

Grand Cross Special Class of the Order of M