Diyarbakır’ın Kulp İlçesi’ne bağlı Alacakaya Köyü’nün Kepir, Gurnik, Mezire, Pireş ve Şuşan mezralarında ve Muş’un Licik Mezrası’nda 8 - 25 Ekim 1993 tarihlerinde Bolu Komando Tugayı tarafından düzenlenen operasyonlarda gözaltına alındıktan sonra kaybolan 11 köylü ile ilgili açılan davaya Ankara 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Mahkeme, duruşmanın 6 Nisan 2015’e bırakılmasına karar verdi.

Dava güvenlik nedeniyle Ankara’ya alınmıştı. Davaya, Sanık Yavuz Ertürk, müdafileri Avukat Ali Rıza Büyüktemiz, Avukat Arda İşgören, Avukat Gözde Serengil Ezer, katılanlar vekilleri Avukat Erkan Şenses, katılma talebinde bulunan Dilaver Toktaş vekili Avukat Emrullah Beytar, katılanlar vekili Avukat Hasan Anlar, Avukat Serap Işık geldi. Davaya geçici heyet baktı; Mahkeme Başkanı Musa Yeşil, Cumhuriyet Savcısı Şaban Yavuz.

Davada müşteki avukatı Erkan Şenses, dosyanın hazırlık soruşturması sırasında Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığınca 2. Tugay komutanlığına yazı yazılarak suç tarihlerinde Diyarbakır ve Bingöl illerinde operasyon yapılıp yapılmadığını, yapılmış ise operasyona katılanların isimlerinin bildirilmesinin istendiğini söyledi. Şenses, “Ancak Bolu 2. Tugay Komutanlığı’ndan o tarihte verilen yazı cevabında 1999 yılında gerçekleşen deprem sırasında boruların patlaması ve su basması nedeniyle bu kayıtlara ulaşılamadığının bildirildiği görülmüştür. Biz mahkemeden bir naip hakim tayini ile gerekirse oradaki arşivlerin incelettirilip o tarihte anılan bölgelerde operasyona katılan personelin öncelikle tespiti ile bunların da tanık olarak dinlenmesini talep ediyoruz.” diye konuştu. Şenses ayrıca, sanığın tutuklanmasını talep ettiklerini, rütbede olmaları nedeniyle delilleri karartabileceğini söyledi.

Sanık şu aşamada ekleyeceği bir şeyin olmadığını ifade etti. Cumhuriyet savcısı Şaban Yavuz, iddianameye konu eylemlere ilişkin olmadığının anlaşılması gerekçesiyle Dilaver Toktaş’ın katılma eyleminin CMK’ daki şartlar oluşmadığından reddini ve sanığın tutuklanması yönündeki vekillerin taleplerinin reddine karar verilmesini talep etti.


Mahkeme Başkanı Yeşil kararı okudu :”Tanık Pempe Akdeniz’in beyanının alınması için Kulp Asliye Ceza Mahkemesi’ne yazılan talimat cevabının beklenmesine, şikayetçi Sabri Tutuş2un beyanının tespiti için Diyarbakır 3. Ağır ceza Mahkemesi’ne yazılan talimat cevabının akıbetinin sorulmasına, Muş Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 2014/374 sayılı soruşturma dosyasının onaylı örneğinin gönderilmesi için yeniden müzekkere yazılmasına, geçen oturum 7 sayılı ara kararı uyarınca Dış İşleri Bakanlığı’nın cevabi yazısı ekindeki kararın Türkçe çevirisinin yaptırılması ve mahkememize ibrazının beklenmesine, sanık müdafileri isimleri bildirilen avukatlar Gözde Serengil Ezer ile İstanbul Barosu avukatlarından Av. Arda İşgören’in sanık müdafi olarak gösterilmediği anlaşılmakta şartları oluşmadığından katılma talebinin reddine, sanığın tutuklanması yolundaki istemlerin dosyadaki mevcut delil durumu ve sanığın duruşmalara katıldığı, kaçma şüphesi de bulunmadığından reddine, sanık müdafilerinin Dış İşleri Bakanlığı’ndan istenilmesini talep ettikleri yazının ve dilekçe ile isimleri bildirilen kişilerin tanık olarak dinlenilmesi yönündeki taleplerin heyet değişikliği nedeniyle bilahare değerlendirilmesine, katılanlar vekillerinin naip hakim aracılığıyla Bolu 2. Tugay Komutanlığı arşivinde araştırma yapılmasına, o dönemde varsa operasyona katılanların tespiti ile tanık olarak dinlenilmesi yönündeki taleplerin bilahare değerlendirilmesine, Jandarma Genel Komutanlığı ve İç İşleri Bakanlığı’nca bildirilen suç tarihi itibariyle bölgede görevli vali ve askeri personelin dinlenilmeleri hususunun da bilahare değerlendirilmesine karar verildi.”

Mahkeme, duruşmanın 6 Nisan 2015 tarihinde saat 11.00’a bırakılmasına karar verdi.